JE EIGEN CAMPER BOUWEN, HET KAN! – TIPS & TRICKS DEEL 1

Ik ben heel enthousiast om jullie mee te kunnen nemen in het verhaal achter onze camper. Met nul ervaring hebben wij toch de uitdaging aangegaan en een droom waargemaakt, onze eigen camper bouwen. Ik ben dan ook heel fier om te tonen hoe we alles zelf bedacht en gemaakt hebben.

We hadden een voorkeur voor een Volkswagen T5. Omdat de afmetingen ideaal zijn om om de ombouw naar camper te kunnen realiseren en omdat je deze ook nog perfect kan gebruiken voor dagelijks gebruik (je kan er bijvoorbeeld nog gemakkelijk mee parkeren). Hij is ook voorzien van parkeersensoren en een achteruitrijcamera, wat mooi meegenomen is.

Voor we konden beginnen aan het verbouwen van onze camper, hebben we eerst heel goed nagedacht over de indeling en wat er zeker moet aanwezig zijn in de camper. Want hoe begin je er aan? Wij hebben heel wat inspiratie opgedaan via Pinterest, zeker voor de inrichting/afwerking. Voor al het technische hebben we enkele sites geraadpleegd om te achterhalen hoe we dit moesten aanpakken. Voor de isolatie bijvoorbeeld, hebben we heel wat tips gehaald op www.akoestiekwinkel.nl. Want, we hadden dus geen enkele ervaring met de ombouw van een auto.

Na heel wat research en plannen, hadden we uiteindelijk beslist dat het deze lay-out ging worden:

Welke materialen en inrichting wij gekozen hebben, kan je in de verschillende rubrieken hieronder lezen. Hopelijk kunnen we jullie inspireren en tips geven om op een betaalbare manier zelf ook een busje om te bouwen. Al dan niet om een fulltime vantraveller te worden. Wij zijn niet continue onderweg, maar proberen alle momenten die we vrij hebben met onze camper on the road te gaan.

Om het wat overzichtelijk te maken, werd de tips & tricks rubriek, opgebouwd in 2 delen. Deel 1 zijn vooral de zaken die je moet doen vooraleer je aan de inrichting kan beginnen en dus niet altijd zichtbaar zijn, maar zeker nodig. En deel 2 is dan vooral de inrichting en afwerking. Het blijft natuurlijk een work-in-progress, dus wie weet komt er later nog een deel 3 bij.

ISOLATIE

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om alles goed te isoleren. Wij hebben ervoor gekozen om eerst akoestische isolatiematten te kleven tegen de wand. Dat zijn de zwarte matjes die je kan zien op de eerste foto. De openingen werden daarna opgevuld met glaswol. Dan werd alles mooi afgesloten met houten panelen die reeds aanwezig waren in de auto.

De akoestische isolatie is een persoonlijke keuze. Je hoeft dit niet per se te doen, maar wij zouden het wel echt aanraden. Wij zouden dit zo opnieuw doen en zijn hier dus heel tevreden over.

ELEKTRICITEIT

Natuurlijk willen we ook dat er elektriciteit is binnen. Doordat we in het eerste stadium van de ombouw geen voorzieningen doen van zonnepanelen, hebben we een elektriciteitsaansluiting nodig om ons te kunnen voorzien van de nodige elektriciteit als we op een camping staan. Daarvoor installeerden we een inbouw stekkerdoos.

VLOER

Ook op de vloer werd eerst akoestische isolatie aangebracht. Daarna werd deze afgewerkt met een eenvoudig te plaatsen kliklaminaat.

WANDBEKLEDING

Op deze foto’s kan je zien dat we het plafond ook geïsoleerd hebben. Omdat we het plafond niet direct wilden afwerken. Hebben we gekozen voor zelfklevende isolatiepanelen van 2 cm dikte. Deze zijn zwart en wij vinden het nu niet nodig om deze nog verder af te werken.

Als laatste stap, vooraleer we kunnen beginnen aan de inrichting, hebben we de houten zijwanden bekleed met grijze vilt. Dit zorgt voor een gezellige sfeer in de bus.

Benieuwd naar meer? Check dan zeker mijn blogpost ‘Je eigen camper bouwen, het kan! – Tips & Tricks deel 2‘.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *