JE EIGEN CAMPER BOUWEN, HET KAN! – TIPS & TRICKS DEEL 3

Het bouwen van een eigen camper heeft zo zijn voor- en nadelen. Een nadeel is dat je aan de start van het project niet de kennis hebt om alles vanaf de eerste keer ‘juist’ te doen. Maar het grote voordeel is dan weer, dat er voor alles een oplossing is en dat je die zelf kan aan passen. En nu we in ons kot moeten blijven, is het de moment om wat aanpassingen te doen aan onze camper. Ik zet ze even voor jullie op een rijtje.

KINDERBEDJE

Dit is iets wat we eigenlijk al aangepast hadden voor de vorige grote reis. Want doordat Basiel (de hond) bij ons slaapt, moesten we een veilige plek hebben voor Georges om te slapen. En dus bedachten we een bedje die boven onze voeten zweeft. Zo hebben wij zelf ook nog plaats genoeg en ligt Georges veilig. De ene kant van het bedje is vastgevezen aan het metaal van de auto, de andere kant hangt met staalkabels vast aan het plafond. En omdat hij niet uit zijn bedje zou vallen hebben we 2 plankjes mee om tussen het bedje en de matras te steken tijdens het slapen. We vragen ons wel af hoe lang hij hier nog zal kunnen in slapen, want ja kleine kindjes blijven niet klein. Maar dat zien we dan wel weer.

ACHTERWAND KEUKEN

Ik wou altijd al heel graag een achterwand aan ons keukentje. Puur esthetisch I know, maar ja het oog wil ook wat en hoe gezelliger hoe leuker natuurlijk. Doordat wij voor low budget gaan, zochten we wat materiaal bij elkaar. We hadden nog wat laminaat liggen en die bleek de perfecte afmetingen te hebben, Yes. Ik bestelde een marmerlook sticker voor €10, zoals deze, en die hebben we op de laminaat gekleefd. De plank werd uiteindelijk vastgelijmd aan de tussenwand en afgekit. Me happy!

EXTRA RAAM

Even een situatieschetsje. Wij hebben ramen in de achterdeuren die niet open kunnen. Maar als het dus onweerde moesten wij met ons drietjes plus Basiel in de auto gaan zitten met de deur helemaal dicht, omdat het niet zou binnen regenen. En dat bij 30°C, echt gezellig kan je dat niet noemen. En omdat we dit vorige reis wel meer dan één keer meegemaakt hebben, hadden we besloten een raam in de zijdeur te (laten) installeren. Op die manier kan de deur dicht en kunnen we zonder om te vallen van alle geuren toch het onweer doorkomen… Soit. Dit geheel terzijde.

We hebben dus sinds kort een raampje. Omdat je hier toch wel wat materiaal voor nodig hebt, hebben we, een klein beetje tegen onze principes, dit laten doen door iemand anders. We kwamen terecht bij gewoon en zijn héél erg tevreden van hun service! We hadden met hen afgesproken dat we zelf de lijmresten van de glazen panelen gingen verwijderen. Door deze beslissing had Bert ook weer een dagje werk. Ideaal om de corona verveling tegen te gaan. En oooooh wat zijn we super blij met ons raampje!

ZONNE-ENERGIE

Dat zal waarschijnlijk de grootste klus worden. Want na wat onderzoek blijkt al snel dat onze huidige koelkast véél te véél energie verbruikt om met 2 zonnepanelen ons zelfvoorzienend te maken. Dus hebben we beslist om een nieuwe koelbox te kopen met een compressor. Veel minder energieverslindend. Na wat zoeken vonden we er één die ideaal was van afmetingen van het merk Mobicool. Oké het volume is iets kleiner dan wat we gewend zijn, maar we gaan dat wel allemaal doen lukken. Omdat deze met een klep naar boven is, hebben we wel wat moeten herschikken. Zo komt ons toilet waar onze vorige koelkast stond en komt de nieuwe koelbox op de plaats waar ons toilet stond. Top geregeld zou ik zo zeggen ;).

Hoe het er dan nu voor staat? Wel we staan op het punt om een batterij en 2 zelfklevende zonnepanelen te bestellen bij Navex Elektro. Het is ook hier wat afwegen qua budget. We willen dit low budget aanpakken, maar natuurlijk wil je ook wel kwaliteit omdat het toch de bedoeling is dat deze installatie een tijdje meegaat. We hebben ook voor iets gekozen waarvan we alles terug kunnen demonteren en mee verhuizen naar een nieuwe camper moest dat nodig zijn. We staan echt al te popelen om alles te kunnen installeren en te testen natuurlijk. Spannend!!

LUIFEL

Sinds het begin dat we rondreizen met onze camper, nu zo’n 3 jaar geleden, kochten we een tent van Kampa. Deze kan je héél gemakkelijk bevestigen aan de bus en ook loskoppelen. Zo kan je dan de tent, met je materiaal er in, laten staan op je plekje op de camping terwijl je een uitstap maakt. Vooral de eerste 2 jaar hebben we deze vaak gebruikt. We hadden namelijk ook een zijstuk bijgekocht en dat was héél handig om al het speelgoed enzo van Georges in kwijt te kunnen. Je moet misschien ook weten dat onze bus toen nog niet zo ingericht was zoals hij nu is. Dit werd dus als speelkamer/kleerkast gebruikt.

Maar nu Georges ouder wordt en dus al meer buiten ravot en minder speelgoed nodig heeft. En ook het idee dat we willen gaan wildkamperen zorgt er voor dat de tent voor onze manier van reizen niet meer echt past. Hij neemt ook relatief veel plaats in in de camper, ondanks het een tent is zonder buizen en gewoon om op te blazen. Dit zorgt er dan wel weer voor dat het gewicht van de tent wel ok is natuurlijk. Maar dus zijn we aan het uitkijken om een luifel te installeren aan onze auto. Dit bespaart ons weer wat plaats in de auto zelf, gemakkelijker op te zetten en af te breken, zeker ook bij wildkamperen… We denken dat dit voor ons meer voordelen zal bieden dan de tent.

En zo blijven we bezig, maar dat is net leuk aan een eigen camper. Zelfs wanneer we niet mogen reizen, valt er altijd wel iets te beleven.

Benieuwd naar hoe onze camper er in het begin van ons avontuur uit zag? Check dan zeker ‘tips & tricks deel 1‘ en ‘tips & tricks deel 2‘.

3 reacties

  • Marnik en Marleen

    Zo geraak je stilaan “volledig” uitgerust. Alhoewel… zoiets blijft groeien en af en toe komt er weer wel wat nieuws of heb je nieuwe behoeftes.
    En zo blijf je natuurlijk goed bezig en kan je het hele jaar dromen van vakantie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *