ROADTRIP DOOR BELGIË: LUXEMBURG

Luxemburg heeft ons super aangenaam verrast. Vooral de dorpjes stralen hier echt héél wat zuiders temperament uit. Je waant je echt in een ander land, maar niets is minder waar. We worden wakkergeschud. Is dit echt België? OW YES BABY!

  • Botassart “Le Tombeau du Géant”
  • Torgny, het zuidelijkste dorpje
  • Martelange
  • Chassepierre

Botassart “Le Tombeau du Géant”

Botassart is een klein dorpje die gemakkelijk te bereiken is met de auto. Houd er wel rekening mee dat de parking beperkt is en het wel druk kan zijn. Want je krijgt er namelijk een prachtig panoramisch zicht op “het graf van de reus”. Deze plek is geklasseerd als natuurlijk erfgoed van Wallonië.

De naam is afkomstig van een Gallische held die zich liever van de rots “Rocher des Gattes” liet gooien dan dat hij zou gevangen genomen worden door de Romeinen en zou doodgaan in de arena van het Colosseum. De inwoners van Botassart ontdekten zijn lichaam en begroeven hem op de top van de heuvel, die omringd is door de rivier.

Laat je verbeelding spreken, zie jij ook de reus?

Torgny

We rijden naar het meest zuidelijke dorpje van België en voelen, zien en ruiken de Franse grens. Zonnebloemvelden in de verte, wijnranken… We wanen ons even echt in het zuiden. Deze prachtige parel is een must see als je in de buurt bent of ideaal als rustpauze op weg naar het ‘echte’ zuiden.

Er heerst een waar microklimaat. Zelfs de huizen stralen iets zuiders uit. Ze zijn gebouwd met een lichtgele kalksteen en voorzien van kanaaldakpannen. Deze zie je heel vaak in, voornamelijk, Toscane.

Het dorpje ontstond in 1342. Pas in 1582 werd er een kerkje gebouwd. Door de ouderdom van de kerk werd deze in 1777 gereconstrueerd. Jammergenoeg bleef de kerk niet gespaard tijdens de oorlog. In 1940 werd ze gebombardeerd. In 1952 werd ze opnieuw gereconstrueerd. Een kerk met een rijke geschiedenis dus en zeker de moeite waard om eens te gaan bekijken. Vlakbij de kerk is er ook en kleine toeristische dienst waar je terecht kan voor alle info en bezienswaardigheden in het dorp.

Verderop in het dorp kom je langs La grappa d’or. Een gastronomisch restaurant met een prachtige tuin waar je ook kan overnachten. Ze bieden op hun website verschillende formules aan.

We lopen verder en komen aan bij de bron van het dorp. Deze werd gebouwd in 1901 en is sinds 29 april 1982 een geklasseerd monument. Vlakbij deze bron is er een speeltuintje waar Georges zijn energie kwijt kan. Er heerst een gezellige sfeer, want druk is het er niet. Even zalig genieten van het Belgische Toscane.

Martelange

Op weg naar een volgende camping rijden we door dit dorpje. Het ligt tegen de grens met Luxemburg. Plots komen we langs een toren en we beslissen hier te stoppen voor een picknick. De uitkijktoren ziet er vrij recent uit en als je de toren beklimt heb je een mooi zicht op de Sûre die door Martelange stroomt alsook op de  hangbrug die vanaf de toren werd gebouwd.

Deze toren ligt ook vlak bij Parc naturel haute Sûre forêt d’anlier. Heel wat GR routes passeren hier. De route die we vanhieruit rijden naar Habbay is fenomenaal. Rue du Habbay is er eentje die je moet gereden hebben als je in Wallonië bent.

Chassepierre

Een laatste stop vooraleer we huiswaarts rijden is Chassepierre. Als je naar de kerk rijdt is er op het eerste zicht niet echt een verschil met andere dorpjes. Maar niets is minder waar. Stap uit je auto en ga op ontdekking, want het is zeker de moeite! Van op de brug heb je een héél mooi zicht op het dorp. Maar naast het zicht kan je er ook de restanten van de oude molen bezichtigen, gratis en voor niets. Naast de kerk is er een trap. Neem die trap en je komt in een andere wereld terecht.

Zelf ook deze belevenissen ervaren

Le Tombeau du Géant

Parkeren kan gratis in Rue de Châteaumont, Botassart. Volg de straat en je komt uit op de vernieuwde parking.

Torgny

Parkeren kan gratis aan het kerkhof of bij de waterbron.

Martelange

Wij parkeerden in Rue du Musée, Martelange.

Chassepierre

Parkeren kan langs de huizen aan de kerk.

Overnachtingen

Boerderij camping tussen de paarden in Florenville

Camping aux deux eaux in Tintigny

Wildkamperen in Houffalize

Camping lac du cherapont in Gouvy

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *