7 TIPS OM GOEDKOPER TE REIZEN

We kunnen er niet om heen. Corona heeft een grote impact, niet alleen op het reizen, maar ook op ons dagelijks leven, werk, sociale contacten… Maar als er iets is wat dat verdomde virus ons niet kan afpakken zijn dat onze dromen. En laat reizen nu net één van de dingen zijn waar wij héél vaak van dromen. En moeten die dromen véél geld kosten? Niet persé denk ik dan. Er zijn héél wat keuzes die je kan maken om het reizen toch een pak goedkoper te maken en die je weer een stapje dichter bij je droom kunnen brengen.

Quanta kosta?

1. Vooraf je budget bepalen

Of je nu een auto-, camper- of vliegreis plant voor 1 week of 1 jaar, het maakt niet uit. Wil je echt geld besparen? Dan is dit een gouden tip: bepaal op voorhand je budget. Doe wat research, lees blogs over jouw bestemming, vraag na bij mensen die al eens een gelijkaardige reis gemaakt hebben… Zo krijg je een beter beeld van jou reis en kan je een totaalbudget bepalen.

Wat ook kan helpen is om, eens ter plaatse, zoveel mogelijk cash te betalen. Zo behoud je nog net iets meer de controle over je dagelijkse uitgaven en kom je niet voor verrassingen te staan op het einde van je reis.

2. Wanneer reizen

I know, hier heb je niet altijd zoveel vat op dan je zelf zou willen. Denk maar aan kinderen, vaste vakantieperiodes op het werk, sommige bestemmingen waar je niet het hele jaar door naar toe kan…

Maar als je kan kiezen, kies dan voor een periode buiten de schoolvakanties en piekseizoenen. Hier kan je echt een smak geld mee uit sparen. Houd er natuurlijk ook rekening mee dat de vakantieperiodes in het land waar je naar toe gaat, kan verschillen met die van bij ons.

Zijn er voor jou geen mogelijkheden om buiten deze periodes te reizen? Let er dan op dat je zo laat mogelijk in de vakantie vertrekt. Begin juli zal duurder zijn dan bijvoorbeeld eind augustus.

Ben je ongeduldig en kan je nauwelijks zolang wachten om te vertrekken, denk dan eens zo. Als corona ons iets geleerd heeft, dan is het dat ons eigen land ook héél wat moois in de aanbieding heeft. Trek er op uit, doe daguitstapjes en dan als afsluiter van de schoolvakantie een grote reis. Klinkt goed, niet?

Inspiratie nodig? Dan kunnen deze posts je misschien op weg zetten:

Houd zeker ook mijn blog in het oog, want de komende weken vuur ik nog héél wat tips voor binnenlandse uitstapjes op jullie af.

3. Laat de souvenirs voor wat ze zijn en ga voor ervaringen

Wij persoonlijk kopen zo goed als nooit souvenirs. Ik geef hierbij wel toe dat met kindjes dit wel al eens wat moeilijker kan zijn. Ga dan voor één souvenirtje dat ze mogen kiezen over héél de reis.

Bij ons zijn foto’s en ervaringen de mooiste souvenirs die reizen ons kunnen geven. Wil je toch eens gaan winkelen? Houd hier dan zeker rekening mee in je totaalbudget (zie tip 1).

4. Houd GSM-kosten binnen de perken

Onze GSM’s zijn onmisbaar geworden, zo ook op reis. Je gebruikt ze voor van alles en nog wat. Als GPS, zoekmachine, contact met het thuisfront… Check op voorhand even welke kosten er zouden kunnen bijkomen voor het land waar jullie naar toe gaan. Reis je binnen Europa dan is er geen probleem, sinds 2017 betaal je namelijk geen extra kosten voor je abonnement gebruik in het buitenland. Reis je buiten de EU dan kan je je bundel tijdelijk aanpassen of gaan voor een lokale simkaart, als het over langere reizen gaat dan kan dit een groot verschil betekenen.

5. Roomservice? No, thanks

Als je denkt aan reizen, dan denk je automatisch ook aan eten (of ik toch ;)). Probeer zoveel mogelijk zelf te koken. Als je kampeert is dit meestal een evidentie, huur je een accommodatie, let er dan op dat er een keukentje aanwezig is. Je hebt veel meer controle over je budget als je het aantal restaurantbezoekjes zo veel mogelijk beperkt.

Ga je toch graag eens uit eten? Kies er dan voor om buiten de toeristische straten een restaurantje te gaan zoeken. Geen idee waar je moet gaan zoeken? Er bestaan ook app’s die je hierbij kunnen helpen zoals Tripadvisor. De prijzen zullen vast een pak lager liggen. En zo kom je ook nog eens meer in contact met de locals: win-win.

6. Wat is jouw bestemming?

Je bestemming is een grote factor in het hele budget verhaal. Dit is zowel bij vliegtuigreizen, maar zeker en vast ook bij kampeerreizen het geval. Het op voorhand bepalen van je budget zal je misschien ook leiden naar bestemmingen die niet op je lijstje stonden, maar daarom zeker niet minderwaardig zijn.

De keuze van het land heeft een grote invloed, maar ook je soort/type overnachting. Als je gaat kamperen, zal het bijvoorbeeld een héél pak goedkoper zijn op een kleine camping zonder veel poespas. Ga je naar een camping met bijhorende zwembaden, wellness… dan zal dit een pak duurder uitvallen. We spreken hier toch over een verschil van een 10-tal euro per nacht. Ben je een echte avonturier, kies dan voor wildkamperen, want dat is gratis en voor niets. De wetten hierover verschillen wel land per land, bekijk dit dus zeker voor je vertrekt.

Om te beslissen waar we gaan overnachten maken wij gebruik van enkele app’s: Campy app, Park4night en Campspace.

7. Kopen is het nieuwe huren

Wil je een camper, caravan of tent huren, dan zal dit duur uitvallen. Ga je vaak kamperen is het toch beter om te investeren in kampeermateriaal. En zelfs dit hoeft niet altijd veel geld te kosten. De keuze die je hier maakt is natuurlijk erg persoonlijk. Maar de tweedehands markt is zo groot, dat je zeker ook hier zal vinden wat bij jullie past en dat voor een prijsje.

Heb jij nog goede tips om goedkoper te kunnen reizen? Laat het me weten in een reactie en ik voeg jouw tip toe aan deze post.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *