8X NATIONAAL BOS WEST-VLAANDEREN

België telt héél wat bos- en natuurgebieden. Ik vind het super om elke keer naar een ander bos te gaan. En dus deel ik graag mijn laatst bezochte bossen met jullie.

1. Patrijzenbos – Lendelede

Dit bosje is klein maar fijn. Het is nog een jong bos, maar daarom zeker niet minder leuk om eens in rond te wandelen. Sinds 2017 is het volledige bos ook een echt speelbos. Héél leuk dus om met kindjes naar toe te gaan. Want geef nu toe, hoe leuk is het niet om van de paadjes af te wijken en tussen de bomen kampen te bouwen? Met zijn 549,88 are is dit eerder een klein bos, maar echt wel groot genoeg om met een kleuter in te vertoeven. De echte wandelaars zullen hier misschien wel wat op hun honger blijven zitten, maar het is wel een leuk tussendoortje.

Praktisch:
Parkeren kan je in de Kuurnsestraat ter hoogte van huisnummer 64. 

2. Marionetten – Kortrijk

Kortrijk is aan een groene opmars bezig. Alsook in het groengebied de Marionetten. Hier worden verschillende aaneensluitende zones als groene zone aangelegd. Een rood pad zorgt voor de verbinding tussen de verschillende zones. Héél leuk zijn de geboortebossen die rond het speelbos (Doerak) liggen. Er staan ook her en der picknickbanken, ideaal om wat uit te rusten en te genieten van de omgeving.

Praktisch:
Parkeren kan in de Don Boscolaan recht tegen over het Don Boscocollege.

3. Preshoekbos – Marke

Nog een jonge telg in dit rijtje is het Preshoekbos. Deze zorgt voor een groene verbinding tussen Lauwe, Marke en Aalbeke. Je kan er een uitgestippelde wandeling van 4.3 km in maken of ook gewoon zelf wat in rondslenteren (wat wij deden). Dit bos heeft ook een speelzone en hondenzone.

Een uitgebreider verslag van ons bezoek kan je hier terugvinden.

Praktisch:
Er is een parking voorzien in de Aalbeeksesteenweg 49.

4. Polygoonbos – Zonnebeke

Het Polygoonbos is een bos zoals een bos hoort te zijn. Dit prachtige, statige, oude bos ademt, naast de gezonde zuivere lucht ook geschiedenis uit. Dit is een must do als je in de buurt van Zonnebeke bent. Bos en heide worden hier samen gebracht in één brok prachtige natuur. De grote mooie dreven zorgen voor héél wat wandelplezier. Aan de parking is er ook een speelzone, wat leuk is als afsluiter na een fikse wandeling. Voor de kindjes hé natuurlijk ;).

Een langer verslag van deze boswandeling kan je hier lezen.

Praktisch:
Er is een ruime parking op de hoek van de Citernestraat en de Lange Dreve. 

5. Orveytbos – Moen

Ik was alleen op stap en koos de Orveytwandelroute. Deze is 7 km lang en start aan het oud station Moen-Heestert. De wandeling zelf is niet mogelijk met een buggy, tenzij je erg avontuurlijk aangelegd bent ;). (Ga je enkel naar het Orveytbos? Dan is dat zeker wel mogelijk met een buggy.) Er zit enorm veel afwisseling in deze wandeling. Je wandelt via de oude spoorweg, die nu een héél leuk natuurgebied is, naar het kanaal Kortrijk-Bossuit om dan via het Orveytbos terug te keren richting de parking.

Praktisch:
Wil je gaan wandelen in het bos, dan kan je parkeren in de Kraaibosstraat. 
Parkeren voor de wandelroute doe je best aan het oude station Moen-Heestert. Dit is op de hoek in de Stationstraat (kant van de Keiberg).

6. Meikensbossen – Tielt

Wauw, wat zijn de Vlaanders toch mooi! Uitgestrekte landschappen afgewisseld met bosjes, dat vind je hier! Op de grens met Dentergem vind je in Tielt prachtige uitzichten. Deze streek heeft héél wat moois in petto.

Wij vertoefden hier een weekendje. Hoe ons dat afging kan je hier lezen.

Praktisch:
Parkeren kan aan het bezoekerscentrum op de Poelberg.

7. Vierkavenbos – Moorslede

Wat een leuk bosje! Het werd tussen 2002 en 2011 aangeplant, dus is nog vrij jong. Door de regen was het er nogal moerassig, maar zo hoort een bos ook te zijn in de herfst vind ik. Naast de wandelpaden zijn er ook afzonderlijke paden voorzien voor de paarden en mountainbikers. Ik vind afwisseling altijd leuk en dat is wat je hier ook kan terugvinden; Bomen, poelen, weides…

Praktisch:
Er is een kleine parking voorzien in de Nettingstraat.

8. Groenhove – Torhout

Ben je in het Brugse Ommeland of plan je een trip hiernaar toe? Vergeet dan zeker niet om in Groenhove eens te stoppen. Dit mooie bosrijke gebied heeft wandelingen voor elk wat wils. Kijk zeker eens hier om je wandeling te kiezen. Deze gaan van 2.5 km tot 12 km. Er is in het bos een speeltuin, maar nog leuker is het speelbos Torwoud, aan de ingang van dit natuurdomein. Doen!

Praktisch:
Parkeren kan op de ruime parking bij Bosdreef 3. 

Welk(e) bos(sen) komen op jouw to go lijstje te staan? Deel hier of op Instagram jullie ervaringen en tag me gerust. Ik ben mega benieuwd naar jullie ervaringen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *