5 TIPS VOOR JE EERSTE CAMPERVAKANTIE

Nu Corona meer dan ooit roet in het eten gooit qua reizen zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een camper. De verkoop zit in een stijgende lijn en ik kan de camperkopers geen ongelijk geven. Zoals jullie al eerder konden lezen is het camperleven voor ons perfect. Maar wat als je dat nog nooit gedaan hebt en een campervakantie toch in overweging neemt?

Dan ben ik er om jullie enkele tips te geven over je eerste campervakantie. Je kan na het lezen van deze post een beter beeld krijgen en beslissen WE DOEN HET (NIET)!

1. Bezint eer ge begint

Zowel Bert als ik zijn opgegroeid met kamperen, dus was het vanzelfsprekend dat we onszelf een tent aanschaften om er zelf op uit te trekken en dat deden we ook enkele jaren. Tot we beslisten de hippie in ons naar boven te laten komen en een bestelwagen kochten om geheel eigenhandig om te bouwen naar een camper. Onze eerste campervakantie was er enkel isolatie en een vloer in onze bus. We hadden er a l’improviste een bed in gemaakt en Georges zijn reisbedje stond gewoon open in de camper, koken deden we buiten en van een toilet was nog geen sprake.

Als je beslist je eigen camper te bouwen, gun jezelf dan ook die tijd. Want door er op deze manier eerst eens mee te reizen hadden we nadien nog een veel beter idee hoe de indeling moest worden. Het is een beetje zoals een huis dat je koopt. Het is ook beter om voor de verbouwingen er eerst een tijdje in te wonen dan weet je nog beter wat er anders moet. Wel dat is bij een zelfbouw camper niet anders.

Denk ook zeker na over het feit dat je veel verplaatsingen doet. Is dit echt je ding? Of sta je toch liever langere tijd op eenzelfde locatie?

2. To plan or not to plan

Eerlijk is eerlijk. Zelf had ik toch wat onderschat wat het is, zo op reis gaan zonder plan en gewoon gaan. Vroeger gingen wij thuis altijd 3 weken kamperen op 1 locatie, dat zat er dus zo ingebakken.

Onze eerste echte rondreis door Denemarken was er eentje om de knop om te draaien. Voor ons wel de prachtigste reis tot nu toe met onze camper. Maar ik moest het los laten en dat is me uiteindelijk gelukt. Ik heb een middenweg gevonden tussen plannen en niet plannen. Hoe dan?

Wel ik ga eerst naar de bib en leen boeken van de bestemming(en), zoek Pinterest af, sla locaties op die ik op Instagram tegen kom… Daarna koop ik een goeie oude echte wegenkaart van het land en duid ik alle te bezoeken, te bezichtigen… dingen op. Een route stippel ik niet uit, dus we rijden en zien waar we terechtkomen. Maar als we dan ergens langs rijden dan kunnen we wel stoppen als we dat willen. En voor ons werkt deze manier eigenlijk perfect.

Dus maak voor jezelf uit, kan ik het loslaten of plan ik de route? Het is uiteindelijk nog altijd de bedoeling dat reizen leuk is en ontspannend. Dus werkt plannen beter voor jou doe het dan op die manier en geniet!

3. Boeken vs vrijheid

Maar wat dan met de overnachtingen? Dit kan je dus geheel zelf kiezen. Ben je toch een stuk geruster als alles gepland is, dan is dat ook zeker en vast dik ok. Stippel je route uit en zoek campings of camperplekken als je dat wenst. Denk ook eens aan wildkamperen. Dit mag niet overal of er zijn specifieke regels hierover.

Kleine tip: volgende week schrijf ik een blogpost over wildkamperen.

Je kan er ook voor kiezen niets te boeken, zoals wij doen. De eerste campervakantie doorbladerde ik telkens de campingboeken, maar dit leek al snel een helse job met een peuter naast jou en een wegenkaart op je schoot. Dus werken we nu met app’s. Jaja, we zijn mee met onze tijd. Voor we autonoom waren en dus elektriciteit nodig hadden van op een camping, zochten we vooral op de Campy app. Nu doen we dat nog soms, maar meestal gaan we toch kijken op de Park4Night app. Hier hebben we al hele leuke plekjes op ontdekt!

De vrijheid die je hebt als je niets boekt is enorm en geeft een zalig gevoel. En ja, ook ik moest hier in het begin aan wennen en foert zeggen. We zien wel waar we belanden! En amai, eens je die knop hebt kunnen omdraaien is the sky the limit!

4. Organisatie in de camper is the key tot succes

Ok, ik hoor het je al denken, moet ik dan elke keer alles terug opruimen om verder te kunnen rijden? Wel ja het is allemaal hoe je het aanpakt natuurlijk. Onze eerste reis hadden we hier niet over nagedacht en ik moet je niet vertellen hoeveel keer we alle curverboxen moesten doorlopen vooraleer we gevonden hadden wat we nodig hadden…. Maar tijdens de reis hadden we alles opnieuw gesorteerd en de curverboxen een betere plaats gegeven en dat was al een wereld van verschil. Dus toen viel mijn frank (euro) dat dit echt wel the key is die je campervakantie maakt of kraakt! Er werd dus bij de indeling ook goed nagedacht hoe we alles (of toch zoveel mogelijk) een vast plekje konden geven zodat er weinig heen en weer gesleur was met gerief. Dat maakt er nu voor dat wij echt héél weinig tijd ‘verliezen’ met opruimen voor we verder rijden.

Dus een gouden tip! Denk daar zeker voor vertrek goed over na, waar je alles legt of zet, doe desnoods eens een testweekendje vooraleer je een grote reis maakt. Er zullen altijd dingen zijn die je anders wil doen. En als je op reis bent, leg iets direct terug op zijn plaats na gebruik, zo bespaar je meer tijd de dag dat je wil verder rijden.

5. Huren vs kopen

Ben je er nog niet helemaal aan uit of kamperen of een campervakantie iets voor jou of jullie is. Dan kan je ook altijd eerst eens een camper huren. Er zijn heel wat soorten en formaten campers die je kan huren. Zo kan je een beter beeld krijgen of het echt iets voor jou is of niet. Goboony is trouwens een top platform waar je een camper rechtstreeks van de eigenaar kan huren! Ideaal voor een eerste campertrip.

Wij hadden er best veel vertrouwen in dat dit wel ons ding ging zijn en dus kochten wij er meteen één. Er zijn héél wat mogelijkheden wat de aankoop van een camper betreft.

  • tweedehands ingerichte camper
  • lege bestelwagen groot of klein (nieuw of tweedehands) om zelf nog om te bouwen
  • splinternieuwe camper in alle formaten

Denk zelf na wat jullie noden zijn. Hoe willen jullie reizen? Voor ons was het belangrijk dat we (bijna) overal kunnen parkeren, door kleine straatjes kunnen rijden, 3 slaapplaatsen hebben, ruimte voor eventueel nog een hond, de camper kan meegroeien met onze noden… Het is dus zeker aangeraden om hier op voorhand goed over na te denken.

Heb je na het lezen nog niet alle info die je wenst? Lees dan zeker ook deze blogposts: 
- Reizen met een camper is top, maar wat zijn de valkuilen. 
- Alles over de vanconversion, alsook tips wat je allemaal nodig hebt tijdens het kamperen. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *