WILDKAMPEREN IN BELGIË

Als natuurliefhebber is wildkamperen een dubbeltje op zijn kant. Het is soms zoeken in België naar een stukje ongerepte natuur en om de ervaring af te maken is er blijven overnachten fantastisch. Maar het zijn niet alleen de zorgen om wat je ‘toe brengt’ aan de natuur, maar ook je geweten die onder druk komt te staan.

Ergens in de Ardennen langs een kabbelend beekje hebben we een fantastisch plekje gevonden. En we zijn hier niet de enige. Er zijn héél wat parkeerplekjes langs het beekje, die al ingenomen zijn, en dus blijven we rijden tot we niet meer verder kunnen. Uiteindelijk komen we op een plek helemaal alleen tussen de bomen, beverdammen en vele vogels. Een klein paradijsje. Er zijn sporen van een kampvuurtje, maar voor de rest is er niets te zien van voorgaande wildkampeerders. Wij beslissen geen vuurtje te maken, maar als je dat wel zou willen doen blijf dan vooral héél veel respect hebben voor de natuur en gebruik dode takken die je sprokkelt. Al je afwast of jezelf wast, gebruik dan ook biologisch afbreekbare zeep, zodat er geen chemische producten in de natuur terecht komen.

Onze menselijke invloeden moeten zo miniem mogelijk blijven, de natuur heeft het voor het zeggen. En dat is een belangrijk punt dat ik hier wil maken. Want niet alle wildkampeerders doen dit om een gratis plekje te scoren, maar veel al om te ontsnappen en één te worden met de natuur net zoals wij.

We kwamen ’s morgens vroeg wakker van de opkomende zon, namen ons boeltje en reden weg nog voor de wereld ontwaakte. Ook Georges, toen was hij pas 4 geworden, vond dit een zalige ervaring. Dus ook voor kindjes is dit de max om eens te doen en zo op te gaan en te verdwijnen in de natuur.

Nature is not a place to visit. It’s home!

Is dit hier nu een promopraatje voor wildkamperen of om dingen te gaan doen die eigenlijk niet mogen? Want versta me niet verkeerd, als je de boswachter tegen komt heb je grote kans op een boete. Hier komt je geweten op de proppen… Het is niet geheel risicoloos natuurlijk. Dus neen dit is verre van een promopraatje. Maar wat als je legaal wil wildkamperen in ons Belgenlandje? Kan dat eigenlijk wel?

Yep, dat kan zeker. Want in België zijn er, sinds 2008, steeds meer bivakzones waar je kan paalkamperen. Dit is enkel met een tentje dat je dit kan doen, maar dan ervaar je wat wildkamperen zou kunnen zijn. Dit is dus voor wandelaars of fietsers een uitgelezen kans om op unieke plekjes te kamperen. Er zijn geen voorzieningen of als je geluk hebt wel een waterput, maar alles is er puur natuur. In België zijn er al een 55-tal zo’n plekjes. Er gelden hier natuurlijk enkele regels die gevolgd dienen te worden. Zo mogen er bijvoorbeeld maar 3 tenten per bivakzone staan, op maximum 10 meter van de voorziene paal (vandaar paalkamperen…) en mag je tent er maximum 48 uur staan.

Wil je gaan wildkamperen in België, houd er dan rekening mee dat je een fikse geldboete kan krijgen. In de toeristische gebieden in de Ardennen zoals Houffalize, Durbuy en La Roche zouden de boswachters ook strenger zijn dan op andere plaatsen en dus sneller overgaan tot een boete in plaats van je gewoon weg te sturen. Ga je toch eerder voor het paalkamperen in België? Check dan Bivakzone en Paalkamperen om de mooiste plekjes te ontdekken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *