DE MOOISTE WATERVALLEN VAN IJSLAND + BONUS: DE VERBORGEN PAREL

Volgens mijn bescheiden mening heeft IJsland de mooiste watervallen ooit. Zoals je ook al in andere posts kon lezen, ben ik echt verzot op watervallen. De kracht waarmee duizenden liters water naar beneden donderen, de opstuivende waterdruppeltjes op je gezicht voelen, het oorverdovende geluid, het klein en nederig gevoel als je er met open mond naar staat te kijken… ik kan zo wel nog even doorgaan. Maar laten we to the point komen. Jullie zijn hier natuurlijk om op jullie eigenste lijstje volgende watervallen vast te pinnen. Benieuwd welke jullie favoriet is of jullie favoriet zal worden.

LET’S WATERFALL IN LOVE

1. Öxarárfoss

Het Thingvellir Nationaal park is een héél gekende plek bij de toeristen. Je kan er vooral eindeloos wandelen. Met Georges is dit voor ons nog niet echt haalbaar, maar wat we hier wel willen zien is de Öxarárfoss. Je parkeert op de gratis parking en wandelt de volle 400m vooraleer je bij deze prachtige waterval komt. Het is niet de grootste van IJsland, maar wel een hele mooie. Het feit dat ze verborgen ligt in een kloof, zorgt voor een spectaculaire beleving en een leuk verrassingseffect, want je kan ze pas zien als je er echt vlak bij bent. Zoooo goed ligt ze verstopt.

2. Urridafoss

Deze, niet gekende, waterval is er toch eentje die niet in dit lijstje kon ontbreken. Deze stond oorspronkelijk niet op onze lijst, maar kregen we als tip van de uitbaatster van ons huisje. Deze waterval heeft het niet van zijn hoogte, maar wel van zijn breedte. Er is een gratis parking voor slechts een paar auto’s. Wij waren er ’s morgens bij het opkomen van de zon. Toch wel echt een stop waard!

3. Gullfoss

Deze was voor mij persoonlijk de meest spectaculaire waterval ever. Vooral zijn omvang is immens. Deze waterval is echt gi-gan-tisch! Kom vroeg naar hier, want dit is een echte toeristische trekpleister, en terecht. Door de vriestemperaturen vroor het opstuivende water vast aan de grond, waardoor je er kon ijsschaatsen, héél gevaarlijk voor de oudjes, maar zoooo leuk voor de kids. Ben je een echte watervalliefheb(b)(st)er? Dan mag je deze echt niet missen als je in IJsland bent.

4. Seljalandsfoss

Nog een trekpleister is deze, Seljalandsfoss. Ik vond deze, persoonlijk, niet de spectaculairste. Wat deze waterval wel bijzonder maakt is dat je erachter kan wandelen. Doordat ook hier het opspattend water aan de grond vroor, vonden we dit met Georges iets te gevaarlijk. Maar is waarschijnlijk wel echt leuk om te doen. Zorg wel voor goede regenkledij en bescherm jezelf goed tegen de strakke wind. De parking hier is wel te betalen (700 ISK/24u, net geen €5). Er staat een klein kraampje met wat om te eten en enkele souvenirs. En er zijn, niet geheel onbelangrijk, toiletten.

5. Gljúfurárfoss

Op 10 minuten wandelen van de Seljalandsfoss, ligt deze topper, de Gljúfurárfoss. Deze ligt helemaal op het einde van het wandelpad dat bij de Seljalandsfoss begint. Wandel zeker tot hier, want doordat deze tussen de rotsen ligt, is het toch een unieke ervaring om er bij te staan. En pssssst, héél veel mensen komen gewoon voor de gekendste, Seljalandsfoss, waardoor er veel minder mensen zijn die tot bij deze krachtpatser komen.

6. Skógafoss

De Skógafoss vond ik de mooiste van de watervallen die we gezien hebben. Je kan er gratis parkeren en op 5 minuten wandelen sta je met je neus tegen deze magische waterval. Want als je geluk hebt, zoals wij, en de zon schijnt, dan kan je hier een prachtige regenboog zien. Van magie gesproken! Je kan hier ook naar boven met een trap en de waterval van bovenuit zien. Georges had geen zin in al die trappen en dus skipten we dat, maar volgens mij zal ook dat best spectaculair zijn.

BONUS: Kvernifoss

Vlakbij de gekende Skógafoss, ligt deze verborgen parel. Waar je de Skógafoss kan zien vanaf de weg, ligt deze Kvernifoss zo verborgen dat je ze pas na 10 minuten wandelen ziet. Je kan je auto parkeren aan het museum, deze is wel te betalen als je het museum niet bezoekt. De waterval is zodanig verborgen dat er hier nauwelijks mensen komen. En je kan er, net als bij de Seljalandsfoss, ook achter wandelen.

Ik denk dat je eigenlijk zelfs van op de parking bij Skógafoss kan wandelen tot aan deze waterval, maar dan zal je dit wel wat meer tijd kosten. Wij bezochten de watervallen trouwens op twee verschillende dagen. Dus je ziet, alles is mogelijk. Stel je eigen route samen en markeer de punten die je echt wil doen. Ik doe dit steeds in maps.me, een héél handige app om de plekjes waar je geweest bent of die je nog wil doen aan te duiden.

Benieuwd naar meer IJsland? Check dan zeker ook deze post: Een onderschat stukje IJsland, het westen – de mooiste route & stops.

Ben je, net als ik, verzot op watervallen? Dan kan deze post je misschien ook inspireren. De mooiste watervallen van de Jura.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *