HET ZUIDEN VAN IJSLAND – GLETSJERS, BERGEN VOL GLETSJERS

Op het eerste deel van onze route doorheen het zuiden van IJsland stonden Seljalandsfoss, Gljúfurárfoss, Skógafoss, Kvernifoss, Seljavallalaug, Kirkjufjara beach, Reynisfjara beach en Diamond beach op de planning. Klik op de bezienswaardigheid en kom er alles over te weten op mijn blog.

Het tweede deel had nog héél wat in petto voor ons. Een indrukwekkende kloof, kerkjes en gletsjers. Bergen vol gletsjers. Oh my God! Elke dag lopen wij hier rond of we precies in een snoepjeswinkel zijn (ja, je kan me geen plezier doen met chocolade en koeken. Snoepjes daarentegen…). Loop even mee met ons door de rayon met mijn lievelingssnoepjes.

Vik

Vik heeft op het eerste zicht niets speciaals. Maar passeer je in Vik, rijd dan eens naar boven tot aan het kerkje. Het uitzicht is er fantastisch. Wil je hier ook iets eten? Ga dan naar Smiðjan Brugghús en eet er fantastisch lekkere hamburgers. Ze brouwen er ook hun eigen biertjes.

Fjaðrárgljúfur

De foto’s spreken voor zich. Deze kloof is er eentje die je gezien moet hebben. Dat zo’n reis intensief is voor een kind is het minste wat je kan zeggen. Wij zijn al zo onder de indruk, laat staan wat dit dan allemaal is voor zo’n klein mensje. En dus viel hij in slaap in de auto. We beslissen toch hier naar toe te rijden en wat waren we blij met die beslissing. Er is een gratis parking en toiletten (al waren die wel gesloten toen wij er waren). De wandeling naar boven op de kloof konden we niet maken en dus gingen we om beurt vanop een brugje kijken naar dit indrukwekkend staaltje natuur. Het weer was echt perfect om de drone even uit te laten.

Lomagnupur

Ik had deze berg op mijn maps.me kaartje aangeduid en wat een zot zicht krijg je hier. Er is geen echte parking dus je moet ergens langs de ringweg een parkeerplekje zoeken, even uitstappen en alles op je laten inwerken. Het is enorm, te groot soms om te bevatten. Ik schiet enkele foto’s terwijl Georges van elke gelegenheid gebruik maakt om in het zwarte zand te spelen. Gelijk heeft hij!

Svínafellsjökull

Hier hadden we ons een beetje aan mispakt. Vroeger kon je blijkbaar héél dicht bij deze gletsjer parkeren. Houd er dus rekening mee dat dit nu niet meer kan en je langs de ringweg, gratis, kan parkeren. We vertrokken, maar al snel bleek dat deze wandeling wat te hoog gegrepen was met Georges. En dus wandelde Bert alleen verder tot bij de gletsjer en gingen Georges en ik terug naar de auto. Reken hier toch wel zeker 1u enkel om tot bij de gletsjer te wandelen. Ik vond het een beetje zuur dat we hier zoveel tijd ‘kwijt’ waren, maar was wel héél blij dat Bert er wel iets aan gehad heeft.

Hofskirkja

Dit mooie kerkje is een leuke stop als je onderweg bent naar of van Fjallsárlón of Jökulsárlón. Vanaf de ringweg zie je het niet liggen, pas als je dichtbij bent kan je het zien. Ook op het bijhorend kerkhof heerst een specifieke sfeer.

Fjallsárlón

Een gletsjermeer om U tegen te zeggen. Dat is Fjallsárlón. Het weidse zicht over het meer met een gletsjer van jewelste laten je zo klein voelen. In plaats van stenen worden er nu ijsblokken in het water gekatapulteerd door onze kleinste telg. Het is onwezenlijk. Zoveel schoonheid. We beseffen nog meer dan ooit dat we voor onze planeet moeten zorgen. We hebben er maar 1 en we hebben het voorrecht hier even te mogen rondlopen, dus dan kunnen we er alleen maar voor zorgen dat onze nakomelingen hier ook de kans toe krijgen.

Jökulsárlón

De zon begint al goed te zakken, dus het zal nu snel donker worden. Maar na Diamond beach bezocht te hebben, besloten we toch om ook aan de andere kant van de ringweg nog even halt te houden. En wat zijn we blij dat we dat deden. We waren er echt bijna alleen. Reusachtige ijsschotsen drijven hier rond, je hoort het ijs kraken in de verte. Elke seconde veranderd het uitzicht hier. En we kunnen het niet laten, ook hier halen we de drone nog even uit. Nog eens goed rondkijken en alle indrukken in ons opnemen. Daarna keren we terug naar ons huisje. Wat een dag en vooral wat een afsluiter!

Onze route doorheen het zuiden van IJsland:

Wil je nog meer lezen over onze fantastische roadtrip doorheen IJsland? Dan kan je hier al onze verhalen terugvinden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *