EEN DROOGTOILET: HOE MAKEN, GEBRUIKEN & ONDERHOUDEN?

Een droogtoilet, of ook wel eens een composttoilet genoemd, heeft wel wat voordelen. Maar vooraleer ik jullie hiermee bestook vertel ik graag hoe wij in godsnaam bij een droogtoilet terecht gekomen zijn. Wij zijn bezig met een minimalistisch wonen project, onderaan deze blog vind je de link naar de andere posts hierover. En om dit project waar te maken hebben wij een caravan gekocht die als werfkeet/speelhuisje dient. Het toilet die al aanwezig was in de caravan was echt walgelijk vies, zoals de volledige badkamer eigenlijk. En zo gingen we op zoek naar een oplossing om toch naar het toilet te kunnen gaan, ahja basisbehoeftes enzo… Maar dan zonder dat er water en chemische producten bij te pas komen, wat al twee gigantisch, duurzame voordelen zijn. Na wat research kwamen we eigenlijk al vrij snel bij een droogtoilet terecht.

DIY: JE EIGEN DROOGTOILET

IMG-20230205-WA0005
IMG-20230205-WA0008
previous arrow
next arrow

We besloten de volledige badkamer te strippen, want die was echt niet meer bruikbaar. Deze volledige ruimte konden we dan gebruiken voor ons droogtoilet. Maar wat heb je nu precies nodig om een droogtoilet te maken?

Droogtoiletten zijn er in heel wat vormen, maten en kleuren. Ben je van plan zelf ook ergens een droogtoilet te installeren bekijk dan wat voor jou de beste optie is. Is het voor dagelijks gebruik of niet. Is het voor binnen of buiten. Dit zijn allemaal afwegingen die gemaakt moeten worden vooraleer je het soort droogtoilet kan kiezen. Bij ons is het voor occasioneel gebruik en hebben we gekozen om het budget zo laag mogelijk te houden. Keep it simpel, keep it minimalistic.

Wil je een droogtoilet maken zoals wij het deden? Dan heb je nodig: houten plankjes, een wc-bril en 2 emmers (1 voor het vers zaagsel en 1 waar je je behoefte in doet). Veel heb je er dus niet voor nodig. Je kan er natuurlijk ook verder in gaan. Een toilet aankopen die reeds gemaakt is van hout bijvoorbeeld, of één die er uitziet als een echt toilet. Je hebt dan ook nog de optie voor een toilet waar je een onderscheidt in hebt voor urine en de stoelgang. Al die keuzes gaan natuurlijk wel een invloed hebben op de eindprijs van het toilet. Zoals eerder vermeld zal veel ook afhangen van de plaats waar het droogtoilet komt te staan en hoe gesofisticeerd je het wil hebben.

GEBRUIKEN

IMG-20230205-WA0010
IMG_20230204_153559
previous arrow
next arrow

De allereerste die het toilet gebruikt strooit wat zaagsel in de emmer. Daarna doe je gewoon je behoefte. In plaats van door te spoelen, zoals bij een klassiek toilet, neem je een schepje vers zaagsel. Daarna strooi je het in de emmer waar je net je behoefte in gedaan hebt. Het zaagsel absorbeert het vocht en zorgt dat de geurtjes geneutraliseerd worden.

ONDERHOUDEN

De naam composttoilet doet al iets vermoeden wat je met de inhoud kan doen. Je kan het dus composteren, al zijn hier wel enkele kanttekeningen bij. Als er personen het droogtoilet gebruiken die medicatie nemen, dan mag dit niet gebruikt worden voor eetbare gewassen. Wel mag je dit dan gebruiken voor bloemen en andere planten in je tuin.

Deze toiletten worden ook vaak in campers gebruikt. Of in Tiny houses die zich regelmatig verplaatsen en die niet aangesloten kunnen worden op de riolering. Dus wie weet vind je deze info interessant en kan je er zelf mee aan de slag.

Wil je meer weten/lezen over ons minimalistisch woonproject? Check dan zeker deze blogberichten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *