REIZEN MET EEN CAMPER IS TOP! MAAR WAT ZIJN DE VALKUILEN?

DE KEERZIJDE VAN DE MEDAILLE

Beperkte luxe

Je moet jezelf er natuurlijk bewust van zijn dat je nooit dezelfde luxe zal hebben als thuis. Natuurlijk speelt het soort camper hier ook wel een grote rol in. Wij hebben er bewust voor gekozen hier zo basic mogelijk in te blijven, maar dat heb je dus zelf ook wel voor een stuk in eigen handen. Natuurlijk als je een tv mee hebt op reis en je op een prachtige zomeravond in je camper naar tv zit te kijken, dan gaat er volgens mij wel een stuk verloren aan het echte vanlife gevoel, maar dat is natuurlijk mijn mening en iedereen zoekt zelf een manier waarop het voor hem of haar past.

Weersomstandigheden

Je bent heel erg afhankelijk van weersomstandigheden. Zeker als je rondreist kunnen de weergoden roet in het eten gooien en ervoor zorgen dat je iets die op je verlanglijstje staat niet kan doen/zien, dat zijn situaties waar je rekening moet mee houden. Als je het anders bekijkt, kan je ook gewoon verder rijden als het slecht weer is tot je de zon ziet. Het is maar hoe je het bekijkt.

Aankoopprijs

Wij hadden geen groot budget toen we dit idee kregen, dus moesten we inventief zijn. We maakten wat budget vrij door Bert zijn bedrijfswagen op te zeggen en hij dus elke dag met de fiets naar het werk gaat. Hierdoor is onze camper ook ons dagelijks vervoer en ook onze enige auto. Het is dus 2 in 1. Naast deze beslissing hebben we gekozen voor een occasie bestelwagen (lichte vracht) die we dus volledig zelf ingericht hebben. Meer details hierover kan je lezen in mijn 2de en 3de blogbericht. Wat ik dus eigenlijk hiermee wil aantonen is dat als je het echt wil, het zeker mogelijk is! Zoek wat binnen jullie budget kan en geef het ook tijd. Onze eerste reis met de camper (Georges was toen een baby), hadden we een lattenbodem erin gelegd en kon Georges zijn reisbedje blijven openstaan, maar meer dan dat hadden we dus niet. De inrichting van de camper neemt ook tijd in beslag, maar dat is niet erg. Ook nu gebeuren er nog altijd kleine aanpassingen. Dit is misschien ook nog een tip, tijdens het reizen maak ik een lijstje aan van dingen die we anders willen. Als je dan thuis bent hoef je gewoon je lijstje terug boven te halen en kan je de aanpassingen doen. Heb je twee linkerhanden of geen tijd om dit zelf te doen? Dan kan je er ook voor kiezen je camper te laten inrichten door anderen. Er zijn bedrijven die dit voor je kunnen doen (gewoon.onderweg is er hier eentje van). Dat zorgt natuurlijk wel voor een hogere kostprijs. Ook de gewenste luxe bepaald mee de prijs. Voor elk wat wils dus, maar laat het budget geen issue zijn om niet voor je droom te gaan!

Beperkte ruimte

Zowel qua bagage als leefruimte is dit het geval. Zorg er zeker voor dat als het slecht weer is je een plan B hebt. Wij kunnen met ons allen wel even schuilen, maar bij een echte regendag zetten wij onze tent op om wat extra ruimte te creëren. Je leeft 24 op 24, 7 op 7 op elkaars lip, dus hou daar ook rekening mee dat dat niet altijd zo romantisch is als dat de vele Instagramacounts van vanlifers er doen uitzien…

WAAROM DIT ONS NIET TEGENHOUD. GOED ZOT? OORDEEL ZELF.

Vrijheid

Je hebt absolute vrijheid. Wanneer sta je op? wanneer vertrek je? Hoe lang rijd je? Of rijd je helemaal niet die dag? Waar stop je om te slapen? Alles, maar dan ook alles heb je zelf in de hand. Je hebt volledige vrijheid in het samenstellen van een route en die route kan zelfs à la carte gemaakt worden. Wij boeken bijvoorbeeld ook niets op voorhand (zelfs in het hoogseizoen), om onze vrijheid zo groot mogelijk te houden.

Eigen tempo

Dit hangt natuurlijk ook vast aan die vrijheid. Je hebt volledig zelf de keuze wanneer je eens een rustdag wil inplannen. Of wanneer het genoeg geweest is voor die dag en je wil stoppen met rijden. Je kan dat allemaal zelf kiezen. Klinkt zalig, niet?

Low budget

Ik heb het hier niet over de aankoopprijs van de camper, maar over het reizen zelf. Je hebt dit volledig zelf in de hand (of meestal toch). Wil je wildkamperen? (Wel opletten, dit mag niet in alle landen, dus best eerst op voorhand checken.) Wil je meer luxe en kies je voor een camping met alle faciliteiten die je maar kan bedenken of wensen? Of kies je voor een basic camping te midden in de natuur? Alles kan! Naast de keuze van overnachting moet je natuurlijk ook nog rekening houden met de prijs van de benzine en het eten. Aan de kostprijs van de benzine kan je niet zoveel veranderen, alhoewel je kan kijken in welk land je goedkoper kan tanken en dan zo de kostprijs hiervan beperken. Wij hebben bijvoorbeeld deze zomer niet getankt in Italië (super duur!!), maar toen het lampje begon te branden, zag ik al allerlei doemscenario’s in mijn hoofd dat we met onze peuter en puppy aan de kant van de weg staan zonder benzine… Op zo’n momenten kan ik moeilijk mijn kalmte bewaren en flip ik daar wel over. Tja, niemand is perfect zeker? We besloten het eerst volgende tankstation te tanken en we hadden zoveel geluk dat dit dus net over de grens in Oostenrijk was! Hadden we daar zo even €… uitgespaard! JOEHOEW!! Klein geluk zit overal ;). De kostprijs van het eten heb je ook zelf in de hand en is volledig afhankelijk van hoe jullie dit zelf wensen te verdelen tijdens de reis. Gaan jullie graag uit eten? Of geniet je meer van een BBQ’tje op de camping? Ook hier heb je weer de vrijheid en dit bepaald ook het totaalbudget mee van de reis. Zeker als je voor enkele weken weg bent kunnen al deze zaken samen wel een groot verschil geven qua budget. Wij proberen het dus zo ‘low’ mogelijk te houden. Dit wil zeggen: we kamperen meestal op een basic camping midden in de natuur, we gaan zo goed als niet uit eten en voor het tanken proberen we dus ook wel op te letten waar we tanken, tot het lampje brandt…

één zijn met de natuur

Dit is voor mij persoonlijk één van de belangrijkste zaken! Hoe zalig is het niet om in de zomer met de schuifdeur open te slapen en vanuit je bed te kunnen kijken naar de bergen, bomen, meren… Dat vind ik echt zalig en dat zijn voor mij de beste ochtenden! Daar kan zelfs geen kop koffie tegenop :).

Veel slaapmogelijkheden

Wij boeken dus niets op voorhand, maar hebben wel al altijd een slaapplek gevonden. Het voordeel aan een kleinere camper is ook dat ze al snel een plaatsje kunnen maken voor jou, zeker ook als het maar voor 1 of 2 nachten is. Dat hebben we vorige zomer wel vaak gehad. Wij hebben tot nu toe nog niet aan wildkamperen gedaan, omdat we daar qua elektriciteit (nog) niet op voorzien zijn, maar hopelijk kunnen we hier gauw verandering in brengen. Zeker als we naar het Noorden gaan zouden we graag op deze manier reizen.

Minimalisme

Het is eigenlijk wel gek te beseffen dat je meerdere weken in een kleine camper kan leven met 3 personen en een hond en dat je eigenlijk alles bij je hebt dat je nodig hebt. Onze manier van reizen heeft dan ook een grote invloed op ons gewone leven. Toch frappant als je op reis veel minder gerief en luxe nodig hebt dan thuis? Dat vinden wij wat tegenstrijdig en daarom proberen we ook de lijn thuis verder door te trekken door zo minimalistisch mogelijk te leven.

Wat met Georges?

Wij, persoonlijk, vinden het belangrijk om al deze zaken mee te geven met Georges. Als je ziet hoe hij openbloeit als we op reis zijn, als hij de natuur kan gaan ontdekken, als hij kan een praatje doen met andere mensen (ookal verstaan ze hem niet of hij hen niet),… Dat is voor ons echt onbetaalbaar. Toen we 2 jaar geleden door Denemarken trokken, deed hij nog vaak een middagdutje en hoe zalig is dat niet als je dat gewoon buiten in het gras kan doen! Hij heeft dus heel vaak gewoon buiten zijn middagdutjes gedaan. Heb je een baby, peuter of kleuter… dit mag je zeker niet tegenhouden om op deze manier te reizen. Is het een droom van jullie om zo te reizen, maak die droom dan zeker waar! Het is de moeite waard!

Heb je nog vragen hierover, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen, ik geef je graag nog wat meer tips en tricks.

2 reacties

  • withkidsontheroad

    Bedankt voor de duidelijke info! Nu COVID al zo lang roet in het eten strooit, zijn we meer dan ooit aan het dromen. Ook over trips ‘uit onze comfortzone’ Bedankt dus om dit te delen, het maakt plannen en dromen zoveel makkelijker!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *