MINIMALISTISCH WONEN – WAAROM WE KIEZEN VOOR EEN CONTAINERWONING

Minimalistisch wonen. Had je me 5 jaar geleden hierover gesproken dan verklaarde ik je echt voor gek. En al zeker als je me zou vertellen dat wij op punt staan om het zelf te gaan doen. Zo zie je maar, niets is voorspelbaar in het leven. Doorheen de jaren zijn we wel enorm aan het ontspullen geslaan. En dat voor fervente rommelmarkt bezoekers en verzamelaars van spullen uit de jaren ’70. Nu we ons zo bewust zijn van de (on)zin van spullen kan ik me niet meer inbeelden dat we spullen zouden kopen, zomaar, zonder dat je ze echt nodig hebt. Het kan hier zowat als een pleidooi beginnen klinken.

Rust in mijn hoofd

Ik zou wel nog even door kunnen gaan over ontspullen. Ik heb me er namelijk de laatste 2 jaar wel wat in verdiept en interessante boeken rond gelezen. Maar wat ontspullen je voornamelijk oplevert, is rust. Zowel in je huis, maar ook in je hoofd. Je staat stil bij de essentie. Wat heb je echt nodig en wat niet. Als het gaat over praktische spullen dan vind ik dit ondertussen best een gemakkelijke oefening. Gaat het over emotionele spullen, dan krijg ik het al wat moeilijker. Al moet ik toegeven dat ook dit met de tijd makkelijker wordt. Pas op, je hoeft niet alles weg te doen hé. Probeer echt over te houden waar je je echt aan hecht. Het levert een héél blij en vrij hoofd en hart op!

En het is ook wel door dat we zoveel ontspullen, we steeds meer en beter inzien wat voor ons de essentie is. Ook onze roadtrip door IJsland heeft dit gevoel voor ons alleen maar nog bevestigd en versterkt. De connectie met de natuur. Doorheen de jaren zijn we die volledig kwijt geraakt. Maar wij willen die terug. We willen terug naar een leven met de natuur, waar we luisteren naar wat de natuur ons te zeggen heeft, want dat is héél wat en héél erg leerrijk. De natuur is zo krachtig. We kunnen er zoveel van leren. Alleen is het aan ons om de tijd te nemen en de moeite te doen om te willen leren van haar.

Connectie met de natuur

En oké, wij zullen een nieuw huis, een nieuwe thuis maken. Maar het zal vooral de connectie met de natuur en onze omgeving zijn die centraal staat. Misschien gek om te zeggen, maar het huis is bijkomstig. Daarom dat we ook héél erg bewust kiezen voor een klein huis of dus voor minimalistisch wonen.

Ons huis zal er eentje worden van een 60-tal m2. Waarom kiezen we voor een containerwoning? Oké deze is van metaal, misschien is een houtskeletbouw beter voor het milieu. Maar voor een containerwoning heb je geen betonplaat nodig onder je huis. Er worden op een aantal punten een soort van betonpalen in de grond gestopt, waarop de containers dan geplaatst worden. Nog een voordeel is, dat ze reeds kunnen beginnen aan de indeling en ramen steken enzo in hun atelier, terwijl bijvoorbeeld de grondwerken nog bezig zijn. Waardoor we wat tijd winnen. Het zijn trouwens nieuwe containers, die gebruikt en dus gevuld worden om ze tot in België te krijgen. Zo worden ze dus één keer gebruikt en daarna omgebouwd tot woning. En nog een voordeel is dat je je huis met tijd zou kunnen verplaatsen.

Maar ondanks al deze voordelen, blijft het natuurlijk balanceren, overwegen, zoeken en uiteindelijk beslissingen maken.

Gaan we dat hier allemaal alleen fixen? Verre van. We hebben een firma, Add Home, gevonden die gespecialiseerd is in containerbouw. En we gaan dus met hen samenwerken. Ze zijn gevestigd in Waregem, West-Vlaanderen. Binnenkort gaan we op gesprek bij de architecte en zullen er verdere keuzes gemaakt moeten worden. Duurzaamheid, ecologie, budget… zullen allemaal mee bepalen hoe ons huisje er uiteindelijk zal uit zien. Alhoewel we al wel redelijk goed weten wat en hoe we het willen. Tja, als je al twee jaar aan het dromen bent… En we staan er ook op om zelf nog veel te doen en te maken in ons nestje. Dus zij zorgen voor de basis als het ware. Wij voor de rest.

Maandag staat een eerste gesprek met de architecte op de planning. Spannend! Keep you posted amigos! Ciao!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *