MINIMALISTISCH WONEN & LEVEN – WAAROM WE DIT DOEN

Onze droom

Mensen die me hier al een tijdje volgen, weten dat er héél wat veranderd is sinds mijn burn-out. Niet alleen mijn leven is veranderd, ook ik ben veranderd. Ik heb mezelf opnieuw uitgevonden en voel me nu meer dan ooit, mezelf. En ik wens iedereen dit ook toe. Wees jezelf, denk niet te veel na over wie jij nu echt bent, maar volg vooral je hart en je buikgevoel. Als dat geen mooie nieuwjaarswensen zijn voor 2022. Ik wens jou, ja jij daar die dit nu aan het lezen is, héél veel zelfliefde toe.

Ik klauterde uit een dal en zag het licht! Eerst was het nog gedimd, maar nu is het fel en zo aanwezig dat er geen ontkomen meer aan is. Wij willen duurzamer leven, beter voor onze planeet zorgen, één zijn met de natuur, minimalistisch leven, de wereld ontdekken. Zonder in te boeten op de essentie van het leven, integendeel. Net dichter bij de essentie komen door al het ruis te elimineren. Holy moly, klinkt dit vaag of wazig? Wacht ik leg het nog wat beter uit. Beloofd.

Volg (altijd) je eigen pad

Het is nu bijna 2 jaar dat wij echt van koers gewisseld zijn. Oké, oké, het heeft zijn tijd geduurd, maar beter laat dan nooit. En het doet er ook niet echt toe, het belangrijkste is dat wij ons er goed bij voelen en dat we misschien door ons verhaal te delen anderen kunnen inspireren.

Ik las onlangs het boek ‘verlangen naar minder’ van Jelle Derckx en mannekes, van de nagel op de kop gesproken. Toen hij in het boek sprak over de sustainable minimalist voelde ik hoe veel deze term bij mij en ons lijkt te passen. En neen ik heb allerminst de behoefte om in een hokje te passen, alleen is het leuk als je merkt dat er een benaming past bij jouw levensstijl en vooral levensvisie.

Verandering van koers

Dus sinds 2 jaar volgen wij echt onze eigen koers, het was en is nog steeds een zoektocht, balanceren. Wat we dan zoal anders doen dan voorheen?

 • Groenten en Fruit lokaal kopen op een plukboerderij in de buurt
 • Verpakkingsvrij winkelen (zoveel mogelijk)
 • Tandpastatabletjes gebruiken, een blok zeep, ecologische tandenborstels
 • Tweedehandskledij kopen (behalve ondergoed, maar dit wordt gekocht bij duurzame merken bv: Twothirds, Armedangels)
 • Jeansbroek leasen, je huurt je broek en betaald maandelijks een bedrag. Wij zijn héél tevreden van Mud jeans!
 • Ontspullen
 • Zo goed als alle verplaatsingen met de fiets doen, daarvoor kochten we een Bullit fiets aan bij Greenleafprojects. Beste investering ooit!
 • Geen droogkast meer gebruiken
 • Wij wassen alle 3 ons haar alleen met water (en ja dat kan)
 • Reizen met een camper en zo min mogelijk het vliegtuig nemen
 • Vegetarisch eten. Hier komt geen vlees meer in huis.
 • Ik ging ook een samenwerking aan met Got Bag. Wat een fantastisch, sterk groeiend merk is dit. Zij maken rugzakken van het plastiek dat in de oceaan terecht gekomen is. Lees hier nog meer over Got Bag.

Dit lijstje is wellicht nog niet compleet. En je ziet, sommige dingetjes zijn groot, andere eerder klein. We sturen nog vaak bij en blijven kijken en zoeken waar het anders en, in onze ogen, beter kan. Maar gedurende al die tijd spookte al een groter idee in ons hoofd. Een droom. Onze droom. En we zijn grote stappen aan het zetten om die droom te verwezenlijken. Het komt zelfs absurd realistisch.

Minimalistisch leven

Wij hebben al een tijdje het gevoel dat ons huis precies te groot is geworden voor ons. Ons leven is zo fel veranderd in de tijd dat we hier wonen dat we het huis wat ontgroeid zijn op één of andere manier. Wij vinden het dan ook jammer dat wij met ons drietjes zoveel ‘steenruimte’ innemen op deze planeet. En ook wij beseffen dat een nieuw huis ergens neerplanten ook héél wat van onze planeet vraagt, maar denken dat door een kleiner huis en een minimalistisch leven we onze planeet nog meer een plezier doen dan te blijven wonen waar we nu wonen. Dus je hoort het al, we zijn hier niet over één nacht ijs gegaan. Het is echt een proces die nog steeds bezig is en waarschijnlijk nooit zal stoppen.

Minimalistisch wonen

En je kan dan wel willen minimalistisch wonen, maar in België (en vooral in Vlaanderen) loop je al snel tegen heel wat regeltjes aan. Daarom gebruik ik hier ook bewust de term Tiny House niet, omdat een Tiny House in Vlaanderen, jammer genoeg, nog steeds niet toegelaten is. Maar ik hoor je al denken, wat dan wel? Een woonboot, verhuizen naar Wallonië of zelfs het buitenland waar een Tiny House wel kan en mag, alles verkopen en the real vanlife leven…? Het had allemaal gekund en er werd over alles nagedacht. Maar uiteindelijk zal het niets van dit alles worden. Wij hebben uiteindelijk ons oog laten vallen op een containerwoning. Jaja, het woord is er uit. Een containerwoning. En ofwel denk je nu, met wat komt ze nu weer af, ofwel ben je even overenthousiast als wij. Maar lees gerust in beide gevallen nog even verder.

Want, tja, je hebt natuurlijk een plek nodig om je woning te plaatsen. En laat dat nu net de moeilijkste zoektocht zijn. We waren kritisch, wisten héél goed wat we wel wilden en ook al even goed wat we niet wilden. Maar we hebben het gevonden. We vonden een relatief klein stukje bouwgrond met een groot stuk landbouwgrond bij. OH MY GOD!

Springen

We dachten er niet lang over na, we hadden al héél wat andere percelen bezocht en voelden onmiddellijk: dit is het! Ook Georges voelde het. Want ookal is hij nog ‘maar’ 5, toch vinden wij het héél belangrijk dat hij mee is in het verhaal, want ook hij heeft daar natuurlijk zijn plekje in.

Maar we zijn gesprongen. Het staat te gebeuren. Het is zo ver. A dream come true. Crazy!

Waarom we voor een containerwoning kiezen en hoe dit allemaal in zijn werk gaat, daar schrijf ik graag een volgende keer over.

Adios amigos. See you next time.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *