DE REISGIDS NAAR EEN GROEN(ER) LEVEN

Wat begon met een boek over rewilden is uitgegroeid tot een nieuwe levensvisie. Je zou kunnen zeggen dat we 180° gedraaid zijn, maar dan wel, in de voor ons, juiste richting. Het is de combinatie van verschillende insteken: rewilden, minimalisme, zero waste, duurzaamheid, ecologie… die onze keuzes, aanpak en leven groen(er) kleuren. Het is geen of of verhaal, maar een en en verhaal.

Vanaf vandaag neem ik jullie maandelijks mee op onze reis naar dat groen(er) leven. Het is een reis, een traject, een route, een project, je mag het noem zoals je wil, maar maak er iets van waar je elke dag aan werkt en bouwt. Is onze reis perfect? Verre van. Of onze reis ooit af zal zijn? Dat denk ik niet, maar erg vind ik dat zeker niet. Uitdagend, dat wel. En daarom bundel ik al onze ervaringen in deze reisgids naar een groen(er) leven. Om jullie te inspireren, want alle kleine druppeltjes vormen samen een oceaan.

Waar te beginnen?

Héél wat termen komen op je afgevlogen. En van een hele boel van die termen zal je waarschijnlijk al eens gehoord hebben. Maar hoe kan je je kennis dan ook in de praktijk omzetten? Gewoon doen zo blijkt. En om jullie hierbij te helpen, pen ik hier met veel passie neer hoe wij de theorie op de praktijk afstemmen.

Zero waste

Zero waste is iets wat onmogelijk lijkt en, eerlijk gezegd, ook is. Laat je vooral niet afschrikken door deze term, maar ga ermee aan de slag. Maak van zero waste, low waste of as low as possible waste. Maak er van wat werkt voor jou of jullie. Focus je niet op de zero, want dan zal je al snel merken dat dit geen haalbare kaart is in onze maatschappij. Maar dat wil zeker niet zeggen dat je niet kan zorgen voor minder afval.

Als je je er begint op te focussen is het echt te gek voor woorden wat ze allemaal verpakken. Dubbel, driedubbel, als het ‘moet’ wel vierdubbel, want ahja wie weet hoe ons product er zou uitzien als we dit niet doen. Of zouden we het product nog wel kopen als dit niet in een met-mooie-kleurtjes-versierde-koop-mij verpakking zit? Bewustwording is de start van alles. Hoe cliché dit ook klinkt. De zinloze of zinloosheid van verpakkingen zien. Wees kritisch en laat je niet misleiden. Eens je het inzicht hebt, dan pas kan je nadenken over hoe het anders kan.

In de praktijk

Doe gewoon even de oefening. Je kan dit zelfs al thuis doen bij het maken van je boodschappenlijstje. Kom los van de producten die je uit gewoonte koopt en denk na waar jij verandering in kan brengen. En neen, dat hoeven geen grootse dingen zijn.

Wij vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat groenten en fruit verpakkingsvrij zijn. De vragen die je je ook kan stellen zijn: Welke dingen kan je zelf maken (met een realistische tijdsinschatting)? Kan je in een andere winkel of supermarkt dezelfde producten vinden zonder verpakking? Wij kopen bijvoorbeeld onze dranken niet meer in de supermarkt, maar in een drankcentrale, alles in glas, geen petflessen en blikjes of biertjes die verpakt zitten in een plasticje. En je kan daar zo ver in gaan als je maar wil. Maar denk eerst even na over de basis, over de simpele dingen waar jij een verschil kan maken zonder dat het jou moeite kost.

Duurzaamheid

Een thema dat ook héél vaak komt piepen is duurzaamheid. Hoe duurzaam is iets? Dit gaat natuurlijk voornamelijk over materialisme en in dit opzicht proberen wij de aankoop van spullen zo laag mogelijk te houden en echt wel te beperken tot het essentiële.

Wij vonden dit ook wel een hele grote eye opener om er echt eens goed over na te denken welke spullen er essentieel zijn. Wij hebben reeds heel wat spullen overboord gekieperd, niet echt natuurlijk. Ik bedoel hiermee dat we al in fase 7 ofzo zitten van ons ‘ontspulplan’. Kringloopwinkel, tweedehands verkopen, schenken en als het echt stuk is naar het containerpark brengen. En elke keer we een ontspulronde doen kunnen we terug afscheid nemen van dingen die we bij de voorgaande ronde niet konden laten gaan. En dit gaan we blijven doen tot we bij de essentie komen.

Hoeveel fases er zijn? Geen idee, maar het werkt rustgevend en bevrijdend. Zie je zoveel fases niet zitten? Geen probleem. Begin met een eerste en je ziet wel waar je eindigt. Moet je direct je volledige huis gaan ontspullen? No way José. Begin met één kamer, één kast, één lade… maakt niet uit. Doe vooral waar jij je goed bij voelt en op jou tempo. Er zit geen haast achter. Maar ik kan je garanderen dat, eens je er aan begint, je niet meer te stoppen bent.

In de praktijk

We zijn wel van het principe dat we niets weggooien dat we wel nog nodig hebben of gebruiken, ook al is het van plastic gemaakt. Als we dit zouden weggooien om een duurzame variant te kopen, tja dan ben je denk ik ook niet goed bezig. Gebruiken tot het stuk of versleten is. Dan pas wordt er een nieuwe duurzame versie van aangeschaft. Zo doen wij het hier en werkt prima voor ons.

Onze Senseo machine bijvoorbeeld, die was enkele maanden geleden stuk. Deze hebben we vervangen door een percolator, kan volgens mij niet stuk gaan, en de koffie kopen we in een verpakkingsvrije winkel. Duurzaam en zero waste, want het koffiegruis mag in het compostvat. En zo zijn er héél wat dingetjes die je op deze manier kan aanpassen. Je moet er alleen op toezien dat je niet uit gemak of automatisme hetzelfde terug aankoopt, maar echt eens nadenkt over de verschillende opties die je hebt vooraleer je overgaat op een aankoop.

Benieuwd naar meer?

Ben je benieuwd hoe je zelf kan streven naar een groen(er) leven zonder dat het als last voelt? Schrijf je in op mijn website en ontvang een mailtje als er een nieuwe blog online komt, zo mis je niets.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *