(ON)ZICHTBAAR AFVAL

Onlangs ging ik naar een voorstelling van Veerle Colle. Voor diegene die haar niet kennen, check zeker eens haar website/instagram/facebook. Ook haar podcasts E!COLLE zitten vol tips & tricks en puilen uit van de weetjes in verband met ons afval.

En het eerste wat ze zei hit me right in the face zeg maar. Je zichtbaar afval is namelijk maar het topje van jouw afvalberg. Je hebt namelijk nog een veel grotere afvalberg en dat is die van het onzichtbare afval.

Denk je nu ‘holy crap dit gaat echt mijn petje te boven’. Wees gerust, alle beetjes helpen. Zoals ik in mijn vorige post ook zei, je kan en hoeft dit zeker niet perfect te doen. You do you en doe vooral waar jij je goed bij voelt.

Zichtbaar afval

Je zichtbaar afval reduceren is wel een hele leuke om mee te starten en aan te pakken, want je boekt, jaja binnenkopper, mega snel zichtbaar resultaat. Deze kon ik niet laten liggen. Maar genoeg grappen en grollen. Welke tips & tricks bestaan er nu om je zichtbaar afval te reduceren? Wel, de komende weken zal ik er heel wat op jullie af vuren.

Kleine reminder, dit is hoe wij het doen of aanpakken hé. Zeker niet perfect dus. Keep that in mind.

Vermijdt supermarkten en ga op ontdekking in de verpakkingsvrije wereld

Supermarkten zijn echt het walhalla van de verpakkingen. Het is nu eenmaal niet mogelijk zero waste te shoppen in een supermarkt. Je kan natuurlijk wel opletten en aandacht hebben voor de hoeveelheid verpakkingen die je meesleept naar buiten. Bijvoorbeeld koekjes die afzonderlijk verpakt zijn. Laat die links liggen en kies er die in bulk verpakkingen zitten. Geef voorkeur aan dranken in glazen flessen in plaats van blik of PET flessen. Koop groenten en fruit zonder verpakking en dan nog liefst van in eigen land in plaats van de andere kant van de wereld (dit heeft dan alweer niets te maken met verpakkingen, maar wel met ecologie, denk maar aan al het transport die nodig is om die groenten en al dat fruit tot bij ons te krijgen). Dus je ziet, zelfs in een gewone supermarkt kan je zeker je best doen qua verpakkingen. Alle kleine beetjes helpen.

Stel dat je niet wil veranderen van winkel, je vindt het gemakkelijk alles op één plek te vinden of je spendeert niet graag al te veel tijd aan boodschappen. Als deze factoren er voor zorgen dat je kiest voor de supermarkt, wel dan nog kan je zelfs in de supermarkt ook al een verschil maken door de juiste keuzes te maken. Weet wel dat dit verschil beperkter zal zijn dan als je echt verpakkingsvrij gaat winkelen. Maar zoals ik al zei, alle beetjes helpen. Let wel op dat je geen excuses begint te zoeken waarom je iets doet zoals jij het doet. Kijk vooral naar jou noden en you do you. Maar wees ook kritisch en bekijk ook eens of bepaalde gewoontes niet héél eenvoudig aangepast kunnen worden zonder dat het je enige moeite kost.

Sta je wel te springen om een nog groter verschil te maken of om ook echt in te zetten op verpakkingsvrij winkelen en je berg afval te zien verminderen? Lees dan zeker verder. Dit is hoe wij het aanpakken. Bepaalde zaken kwamen al in eerdere blogberichten aan bod, maar daar ga ik nu met veel plezier wel wat dieper op in.

Home made

Voor enkele voedingsmiddelen hebben wij beslist deze zelf te maken in plaats van kant en klaar aan te kopen zoals:

  • Kruimeldeeg (voor quiche mee te maken)
  • Taco’s/wraps
  • Pasta (spaghetti en lasagne)
  • Pizzadeeg
  • Passata
  • Augurkjes inleggen
  • Vlierbloesemsiroop
  • Waterijsjes
  • Zongedroogde tomaatjes

Voor de bovenste drie heb je met bloem, water, eitjes en soms wat boter voldoende om dit op tafel te toveren. Tijd is hierbij een gegeven die vaak aangehaald wordt als reden om dit niet te doen, maar eerlijk? Véél tijd neemt dit niet in beslag. Je maakt je deeg, is in 5 minuten klaar, en dan laat je dit rusten. Ondertussen kan je de rest van de maaltijd voorbereiden en tegen dan kan je je deeg uitrollen en verder verwerken. Ik was er zelf van verbaasd hoe simpel dit eigenlijk wel is. Het is gewoon een kwestie van doen. Ik schrijf ook alles op van basisreceptjes (die lekker zijn) zodat ik dan niet elke keer tijd verlies om opnieuw het internet af te zoeken naar dat receptje. Werkt ook wel tijdbesparend op die manier.

Verpakkingsvrij winkelen

Je kan natuurlijk niet alles zelf maken en de keuze ligt ook volledig bij jou wat je wel/niet zelf maakt. Maar voor de dingen die we dus niet zelf maken hebben we winkels nodig. Wij proberen de ‘gewone’ supermarkt zoveel mogelijk te vermijden. Alleen moet er soms een compromis gemaakt worden, zowel op financieel vlak als met je huisgenoten. Zo wordt sojamelk in de supermarkt aangekocht (Georges is hier echt verzot op), alsook de sojapudding en sojaroom. Wat we ook soms in de supermarkt kopen zijn koekjes (voor Georges en Bert), hier letten we er wel op dat het geen individueel verpakte koekjes zijn en dus in bulk gekocht kunnen worden. En ja ik pleit schuldig, ik gebruik (misschien te vaak nog) graag vochtige doekjes voor Georges. Maar dat is eigenlijk alles.

Dus je ziet, vaak naar de supermarkt gaan we dus zeker niet. En als we naar een supermarkt gaan, dan kiezen we voor Bio planet bijvoorbeeld. Al maakt hun ’there is a planet B’ reclame me wel gek, want er bestaat niet iets als een planeet B. We hebben er maar één en daar moeten we voor zorgen, ik vind dat ze daar een verkeerde boodschap in meegeven. Maar soit. Bio planet dus. Maar ook hier kom ik gek van al die verpakkingen die rond je oren vliegen. Dus probeer je daar ook niet in te laten meeslepen. Het is niet omdat iets bio is dat het zero waste is of omgekeerd.

En dus kopen we voornamelijk alles van droge voeding, verzorgingsproducten en verjaardagskaartjes (soms maak ik die ook zelf) bij Zonder Meer in Kortrijk. Echt een topwinkel. Ze hebben daar eigenlijk echt alles. En je neemt dus zelf je potjes mee om daar te vullen. Ik vond het zelf best spannend zo de eerste keer als je naar zo’n winkel gaat. Je bent het echt niet gewoon en weet ook niet goed wat ze daar allemaal hebben of wat niet. Welke potjes neem ik mee? Hoeveel gewicht heb ik van wat nodig om een deftige portie mee naar huis te kunnen nemen? Maar hé, als je daar één keertje geweest bent, dan wil je nooit meer naar een gewone supermarkt. Of dat is toch mijn ervaring. Je gevoel als je daar buiten komt zonder verpakkingen mee, amai dat is echt zalig.

Ik ga ook altijd met de fiets (anders klopt het plaatje niet voor mij…) en doe dus om de maand een fietstochtje naar Kortrijk, wat toch een flinke 20km is heen en terug.

Zelfpluktuin

Super leuk om te doen, zeker ook met kindjes, is je eigen groentjes gaan plukken. Voor ons zou het nog leuker zijn, moesten we zelf een grotere tuin hebben om te kunnen moestuinieren. Maar tot dat ooit zo ver zal komen doen we het met onze mini moestuin aangevuld met groenten en fruit van de zelfpluktuin. Wekelijks maak ik een uitstapje naar ’t Goed ter Heule. Alle groenten en fruit vers van de pers. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te plukken van op het veld, ook de eitjes kan je daar zelf rapen. Er is ook een winkeltje bij, waar hun eigen gamma aangevuld is met wat basisproducten.

Door vooral op het veld te plukken, ben je zeker dat het echt van hier is. Maar ook wij zijn niet perfect en kopen regelmatig wel eens bananen in hun winkeltje. Dat is dus natuurlijk niet van België, maar wel bio en fairtrade. Maar ja als je echt puur lokaal wil kopen dan zouden we die banaantjes moeten laten liggen. You see, there isn’t such thing as perfection.

Benieuwd naar meer? Volgende keer vertel ik jullie over hoe je met je eigen potjes/zakjes naar de beenhouwer/kaaswinkel of de bakker kan gaan. Hoe pak je dit aan en bij welke winkels kan ik hiervoor terecht? Antwoorden op al die vragen krijg je volgende keer in een nieuw blogbericht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *