REWILDING IN DE PRAKTIJK

In mijn vorige blog kan je meer lezen over wat rewilding nu precies is. Laat het je overgaan tot actie? Lees dan hier verder hoe je dit op eenvoudige, laagdrempelige wijze kan implementeren in je leven.

VOEDING

Wij gooiden het roer om en wat een verademing! Vele puzzelstukjes vallen in elkaar. En weet je? Het zit hem allemaal in kleine dingen. Het is voor ons ook precies geen opgave om alles anders aan te pakken. En ja, het is wat zoeken naar recepten, want we gebruiken héél wat nieuwe ingrediënten of ja beter gezegd, ingrediënten waar wij het bestaan niet van af wisten. Maar het is een nieuwe wereld die voor ons opengaat.

Waar het eigenlijk op neer komt is dat we zoveel mogelijk verpakkingsvrij proberen te kopen alsook zo natuurlijk mogelijke producten en dan ook nog eens seizoensgebonden. Dat klinkt een hele boterham, maar eigenlijk hangt dit allemaal wat vast aan elkaar. Dus als je het ene ‘aanpakt’ dan volgen de andere automatisch. Zo zijn we dus niet meer naar een standaard supermarkt gegaan sinds dat we gestart zijn met rewilden. We zijn 1 keer in Bioplanet geweest en eerlijk? We kwamen bijna gek van alle verpakkingen. Zo kwamen we daar met een zo goed als lege winkelkar terug buiten. Het zero waste zit al zodanig in ons systeem dat we nog maar weinig dingen kunnen kopen die verpakt zijn. Onze mindset zit dus al helemaal goed.

Maar niet alles loopt zoals je denkt, want zo is de Kombucha geen succes tot nu toe. De eerste keer was hij echt super bitter. Ik had toen vloeibare suiker gebruikt in plaats van gewone kristalsuiker, misschien dat dit de reden was. En toen ik een tweede keer wou proberen, met gewone kristalsuiker dus, is mijn glazen bokaal kapot gesprongen… Gelukkig kreeg kon ik wegspringen en kreeg ik geen kokende zwarte thee over mij. En tja, nu zijn mijn keukenkasten ook nog eens gekuist, want ja… die zaten vol met zwarte thee… Topdag was dat. Nu heb ik de scoby even wat rust gegund en mezelf ook. Wie weet probeer ik het binnenkort nog een keertje.

VERZORGING

Haar wassen

2 maanden geleden hebben we besloten om ons haar niet meer met shampoo te wassen, maar alleen met water. We hebben even de shampoobars overwogen, maar hebben besloten het eerst eens te proberen zonder product. En eerlijk. Dat gaat echt super goed. Het komt er op aan tijdens het wassen je hoofdhuid héél goed te masseren en na het wassen je haar goed te kammen. Op deze manier wordt het vet van je hoofdhuid mooi verdeeld en heb je geen vet uitziend haar. We gaan dit alvast nog een hele tijd zo doen!

Deodorant

Voor mijn deo ben ik, door het Rewilding boek, overgeschakeld op natriumbicarbonaat. Ik heb hiervoor een glazen potje die opnieuw kan gevuld worden en dus volledig past in het zero waste concept! Maar niet alleen de verpakking is hier een factor, ook je gezondheid heeft er baat bij.

Toen ik wat meer begon te lezen over de deodorants die ze in de supermarkten verkopen, kwam ik er op uit dat ze daar aluminium in doen. Dat zorgt er voor dat de zweetkliertjes geblokkeerd worden, waardoor dit dus effectief wel werkt. Maar die aluminiumdeeltjes dringen binnen in je lichaam door de huid en dan denk ik dat kan toch niet gezond kan zijn? Er werden reeds onderzoeken gedaan naar het verband met onder andere borstkanker en alzheimer. Maar echt uitsluitsel is hier (nog) niet over. Ook kunnen deze deeltjes gevaarlijk zijn voor mensen met nierproblemen of kindjes jonger dan 3 waarvan de niertjes nog niet volledig ontwikkeld zijn. Deze groep van mensen hebben problemen om die deeltjes (die niet in het lichaam thuis horen) terug af te scheiden via de urine. Maar zelfs voor de andere groep mensen, zonder nieraandoeningen, stel ik me de vraag of het wel zo goed is om deze deeltjes op je huid te verspreiden, deze in je lichaam te laten dringen, door de nieren te laten af breken om dan uiteindelijk terug afgescheiden te worden. Als we dit kunnen voorkomen, waarom zouden we dit dan allemaal riskeren?

Dus ik vond het het proberen waard. Hoe gebruik je dit dan? Wel je maakt 1 of meerdere vingers een beetje nat, je neemt wat poeder en wrijft het open op je oksel. Geen plekken op je kleren, geen afval en geen zweetgeur. Top tip!

Menstruatiecup

Ik had er nog nooit van gehoord. Eerlijk waar. Iedereen kent Ob en Tampax enz…. maar menstruatiecups, daar wordt precies niet zoveel reclame rond gemaakt. Daarom dat ik dat hier nu ga doen. Menstruatiecups zijn echt handig in gebruik. Ok, de eerste paar keer zijn misschien wat klungelig. Maar ik vond toch dat dat allemaal wel vlot liep. Het was eigenlijk door een vriendin dat ik terecht kwam op de site van tante Rosa. Echt gek hoeveel afval je hiermee kan uitsparen. Ik persoonlijk vind het zelfs hygiënischer om zo’n cupje te gebruiken dan om een tampon te gebruiken. Ik vind dit dus een echte aanrader en zeker het proberen waard!

Badzout

Ik ben een bad mens, als er al zoiets bestaat. En niets zaliger dan een bad nemen! Maar ook hier sluipen de plastic flessen de badkamer binnen en dan nog gezwegen over de microplastics die in het water terechtkomen door badschuim, zeep, shampoo. En dus zijn we overgeschakeld naar badzout. Ik heb er nu gekocht bij Dille en Kamille in een glazen fles. Ik heb ook al recepten gezien om dit zelf te maken. Dat is dus zeker mogelijk, maar je hebt wel redelijk wat ingrediënten nodig en dat weerhoud me om het momenteel zelf te maken. Maar zeg nooit nooit.

Wassen

We zitten nog steeds in de overgangsfase en dus ben ik nu mijn wasproduct nog verder aan het opgebruiken. Maar eens het op is, zal ik een wasei aanschaffen of beter gezegd een EcoEgg wasbal. Hierin zitten 2 soorten bolletjes. De ene blijven altijd in je ei zitten en zorgen ervoor dat het vuil loskomt van de kledij. De witte bolletjes zorgen ervoor dat er een natuurlijk schuim gemaakt wordt om je kledij te reinigen. Deze witte bolletjes gaan ongeveer (afhankelijk van de grootte van het ei) 210 wasbeurten mee en deze kan je afzonderlijk kopen om je wasei opnieuw te vullen. Een ei kost rond de €15 en een refill kost je €8. Wat dus echt wel megaschappelijk is van prijs. Het ei is wel ‘maar’ werkzaam tot 60°C. Maar naast dit biet het héél wat voordelen:

  • hypoallergeen (ideaal voor de gevoelige huid)
  • milieuvriendelijk (geen agressieve chemicaliën)
  • kleuren blijven mooi
  • makkelijk in gebruik
  • dierproef vrij
  • geen wasverzachter nodig
  • geur: je kan er kopen met geur of geurloos

KLEDIJ

Ik heb nu ook sinds kort mijn eerste paar minimalistische slippers gekocht bij Iedereen Loopt. En oh my God wat zitten deze super zalig! Ik loop al heel vaak op mijn blote voeten, vooral thuis dan. En nu kan ik dat zo goed als evenaren buitenshuis door deze slippers van Xeroshoes. Ze zitten super goed en ze zien er nog eens mooi uit. Van een win-win situatie gesproken. Wil je meer weten over barefootschoenen? Lees dan ook deze blog.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *