INPAKKEN EN WEGWEZEN

Of je nu lang twijfelde om al dan niet met een camper op reis te gaan of je onmiddellijk wist jaaaaaa vanlife is my only way of life. Ik vind het alvast de max dat jullie voor een camperreis kiezen. Om je camperreis vlot te doen verlopen is het héél erg aangeraden om op voorhand goed na te denken over hoe je in godsnaam al dat gerief mee krijgt in zo’n kleine ruimte. Doordacht alles inladen zorgt ervoor dat je op reis hier geen ’tijd’ mee verliest en je volledig relaxed kan roadtrippen.

Door trial and error hebben wij een, voor ons toch, goed systeem uitgewerkt. Hierdoor kunnen we alles mee doen wat we nodig hebben en gebruiken. De eerste keren sjouw je veel te veel gerief met je mee. Been there done that. Als je dingen gedurende de hele reis niet nodig gehad hebt, schrap ze van je lijstje en laat ze de volgende keer thuis. Doordat je rondreist wil je ook niet elke dag opnieuw enkele uren bezig zijn met alles op te ruimen vooraleer je kan vertrekken, orde helpt je zeker en vast stressloos te roadtrippen. Als alles zijn plekje heeft dan creëert dit rust en kan je binnen het uur weer back on the road zijn. Wij hebben momenteel het meeste werk om Georges klaar te krijgen en om nog wat bezig te zijn met Basiel zodat hij relaxed de auto in kan. Het opruimen zelf neemt maar een kleine fractie van de tijd in beslag.

Benieuwd naar onze tips & tricks? Dit is hoe wij het doen en wat wij meenemen. Dit is zeker niet de perfecte lijst, dus schrap of vul aan waar nodig.

KLEREN EN TOILETGERIEF

Kledij

Neem niet te veel mee. Je kan altijd tussendoor eens wat kleren wassen (met de hand of machine op de camping). Wij doen onze kleren mee in 2 wasmanden die onder het bed staan. 1 wasmand is voor Georges en 1 is voor ons. Je hebt voor een kleuter nu eenmaal meer kleren nodig dan voor jezelf. Ook de handdoeken krijgen hier een plekje in. Op reis kiezen we voor microvezel handdoeken die heel weinig plaats innemen en heel snel droog zijn na gebruik/wassen. Superhandig!

Wat doe je met de vuile wast tijdens het reizen? Hier hebben we ook even over gedaan vooraleer we een goeie methode gevonden hadden. We hebben een grote waszak waarin we de vuile wast kunnen doen. Als we dan stoppen om ergens te overnachten, vliegt deze zak vooraan in de auto en verliezen we geen plaats (en hebben we geen last van geurtjes….).

Toiletgerief

Wij hebben een kleine compacte toilettas die we delen met ons drietjes. Daarin zitten:

  • Hervulbare kleine flesjes (gekocht in Ikea) met zeep voor Bert en mezelf.
  • Voor Georges nemen we een grote tube met zeep en shampoo in 1 mee (weer een fles uitgespaard).
  • 2 tandenborstels met een tube tandpasta voor ons (binnenkort zal dit vervangen worden door een potje tandpastatabletjes). Georges zijn elektrische tandenborstel en tandpasta voor hem.
  • Een potje natriumbicarbonaat (als deo… als je nu denkt, hunk is dat deo?! Lees dan zeker eens mijn blogbericht die ik schreef over Rewilding). Wat oorringetjes en een scheermesje. Je gelooft het waarschijnlijk niet, maar dat past daar allemaal in!!
  • Voor de haarborstel is er geen plaats meer en deze hangt met een haakje aan hetzelfde kapstokje als de toilettas.

Wij hebben ook altijd een mayonaise knijpfles, uitgewassen weliswaar, gevuld met vloeibaar wasmiddel mee. Komt altijd van pas. Ook heb ik een wasborstel mee en een citroentje. Een wat? Een citroentje is een zeep in de vorm van een… ja, een citroen die je moet wrijven op een hardnekkige vlek en die je dan kan uitspoelen. Werkt heel goed, neemt niet veel plaats en is super handig met een baby, peuter of kleuter mee… Voorzie ook zeker een plekje voor een stuk(je) wasdraad en wasspelden. Dit komt altijd van pas!

Een eigen toilet, was voor mij persoonlijk, echt een must have. En we zijn héél blij dat we dit uiteindelijk nog ergens hebben kunnen doen inpassen. Altijd je eigen toilet bij de hand, de max! We hebben nu ook een zak gekocht met een douchekopje aan. Als je dan die zak vult met water is die na 2u in de zon warm en klaar om te douchen. Deze moeten we wel nog uittesten, spannend!

KEUKEN

Afwassen

We hebben geen afwasbak in de camper, dus hebben we een opvouwbare afwasemmer mee. Neemt niet veel plaats en heel handig om je afwasjes te doen op camping.

Koken

Onze kookpotten zijn vrij beperkt. We hebben een setje van 2, in elkaar passende kookpotjes, waarvan het deksel ook als pan kan gebruikt worden. Super handig en mega compact! Ons kookfornuis, van campingaz, heeft, twee vuurtjes en zorgt ervoor dat wij lekkere maaltijden kunnen klaarmaken. Wij vinden dat dit zeker niet groter hoeft te zijn. De gasfles zit vast in een kastje onderaan. Tip: weeg vooraleer je vertrekt de gasfles nog eens, zodat je zeker niet zonder komt te zitten tijdens de reis.

Bergruimte

We gebruiken dikke elastieken om heel wat zaken op zijn plaats te houden in de kasten. Heel handig om glazen, bekers, tassen… achter te zetten zonder dat ze omvallen. We hebben ook een flesrekje staan in 1 kast, zodat deze altijd vast staan. In deze kast is er ook nog plaats vrij om eten in te bewaren, zoals pasta’s, koekjes, chips… Ook hebben we een kastje waarin koffie, suiker, olijfolie, nesquick, cornflakes (voor als we eens geen brood kunnen kopen voor ontbijt), een percolator… zit. Op het werkblad hebben we een mand vast geschroefd waarin we fruit, groenten en brood kunnen leggen. Dit is echt een aanrader, waar moet je daar anders mee lopen? In de schuif, voorzien voor het bestek, zitten ook enkele potjes met kruiden.

SLAPEN

Afhankelijk van naar waar je gaat en dus welke temperaturen er zullen zijn kan je ervoor kiezen je donsdeken mee te doen. Houd er wel rekening mee dat dit veel plaats in neemt en meestal in de weg ligt tijdens het rondreizen. Wij vermijden dit dus liever en nemen dan enkele fleeckes en lakens mee. Als je met hoeslakens werkt, zoals wij, voorzie er dan 2. Dan kan je wisselen en heb je tijd om het gebruikte eens te wassen. Wat wij wel altijd meenemen, zijn onze hoofdkussens. Georges slaapt in zijn eigen bedje die boven onze voeten hangt. Voor hem nemen we zijn nestje mee en een laken of donsdeken. Dit kan op zijn bedje blijven liggen tijdens het rijden, wat heel handig is! Als we rijden liggen de stoelen en de tafel op ons bed (onder Georges zijn bedje). Deze worden bij slecht weer of ’s nachts vooraan in de auto op de zetels gelegd. Dan worden deze niet nat.

APOTHEEK

Je moet natuurlijk ook altijd voorzien zijn op ongelukjes of pijntjes. Dus voorzie ik altijd een ruim assortiment aan medicatie, pleisters… Ik heb een bakje voor ons en eentje voor Georges. Dit kan in ons hangkastje naast het bed, waar er trouwens ook een naaisetje in zit (komt altijd wel eens van pas).

GEZELSCHAPSSPELLETJES/SPEELGOED

De gezelschapsspelletjes worden herleidt tot het nodige in een diepvrieszakje, zo nemen ze niet veel plaats en kan je toch eens een spelletje spelen op reis. Dat doen wij vaak als Georges al ligt te slapen. Georges zijn speelgoed is vrij beperkt (want op reis speelt hij niet zoveel met zijn speelgoed) en dat staat vooraan in de auto aan zijn voeten. Ook een DVD spelert en bijhorende DVD’s zijn handig en leuk om mee te hebben. Zo hebben wij al eens een filmavond gehouden toen het buiten onweerde. Super gezellig!

ALLERLEI

Wat we altijd bij hebben is een klein verwarmingetje op elektriciteit. Zeker in de tussenseizoenen kan dit al eens nodig zijn.

Bert voorziet ook altijd een curverbak met olie, werkmateriaal (schroevendraaier, duck tape…), oprijblokken, elektriciteitskabels… Zeker wat basis werkmateriaal is een must have voor onderweg!

En dan heb je nog gerief waarvan je denkt, waar moeten we daar mee naar toe? Voornamelijk met baby’s en peuters is dit het geval. Je moet weten, als we rijden staat er een opvouwbare reisbench open voor Basiel, waardoor we echt zo goed als geen plaats hebben voor een buggy, wandelschoenen, eten voor Basiel, speelgoed en koekjes voor Basiel, een kleine BBQ, houtskool, hangmat, strandspeelgoed… Tot deze zomer namen we dit allemaal mee in onze dakkoffer. Dat was voor ons echt goud waard! Toen we Basiel nog niet hadden, hadden we dus ook nog geen dakkoffer en lag al dit gerief in het rond en moest je alles 100x verleggen, wat ook niet ideaal was… Wil je daar niet te veel geld aan uitgeven (want nieuw kan de kostprijs wel oplopen), vraag eens rond bij vrienden en familie of kijk eens voor een tweede hands exemplaar. Er is altijd wel ergens een koopje te vinden.

Ondertussen hebben wij wat aanpassingen (dit kan je lezen in DIY III) gedaan aan onze bus en hebben we de dakkoffer verkocht. Doordat we een luifel hebben laten installeren hebben we ook weer wat laadruimte vrij die door de tent in beslag werd genomen. En zo kan alles toch mee op reis.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *