4 TIPS VOOR ALTERNATIEVE VERPAKKINGEN

Herbruikbare verpakkingen zijn echt the key tot minder afval en minder voedselverspilling. Het is soms een investering, maar eentje die het echt waard is.

Herbruikbare spullen zijn er die ons moeten kunnen overleven. Hier kan je even over nadenken vooraleer je overgaat tot een aankoop van een herbruikbare verpakking. De onderstaande tips kunnen je op weg helpen welke keuzes of alternatieven er op de markt zijn. And I saved the best tip for last!

1. Alternatieve verpakkingen voor broodzakken

Vroeger dacht ik dat als we goed sorteren, we de natuur een handje helpen. Maar ik kwam er dus achter dat het recycleerproces in België ook niet altijd perfect loopt. Dus hoe meer afval of verpakkingen je kan voorkomen, hoe beter.

Wij dachten bijvoorbeeld dat we goede sorteerders waren en gooiden dan ook netjes onze broodzak (dagelijks 1) bij het papier. MAARRRRR… ik begon wat research te doen, omdat ik in Zonder Meer een herbruikbare broodzak had zien liggen. Ik wou wel eens weten welke voordelen me dat kon bieden. En toen stootte ik op het volgende:

De papieren broodzak bevat, jawel je leest het goed, een laagje paraffine. Dit houdt vocht wat meer vast voor een ideale bewaring. Helaas is paraffine gemaakt van aardolie en dus niet recycleerbaar. Een broodzak hoort dus eigenlijk feitelijk bij het restafval en niet bij het oud papier. Say what!?

Al die tijd sorteerden wij onze broodzakken dus verkeerd. Maar wat zijn dan de alternatieven? (Ik hoor je dit al denken, dus heb ik ook al een antwoordje klaar 😉 )

 • Je kan je broodzak enkele malen hergebruiken, zo heb je niet dagelijks een nieuwe broodzak nodig.
 • Er bestaan ook linnen broodzakken. Deze kan je vinden bij bijvoorbeeld Kudzu. Maar de houdbaarheid van het brood zou hier wel enorm ingekort worden. Is je brood snel op, dan kan dit wel eens de oplossing zijn voor jou. In combinatie met een broodtrommel kan de houdbaarheid misschien toch nog wat verlengd worden.
 • Andere herbruikbare broodzakken. Onya bijvoorbeeld is een merk met een herbruikbare broodzak gemaakt van PET-flessen. Is online verkrijgbaar.

De opties hierboven zijn voor de mensen die geen tijd, energie of zin hebben om zelf hun brood te bakken. Ik zal hier niet staan zwaaien met mijn vinger om jullie de les te spellen hé. Ook wij bakken niet zelf ons brood. Choose your battles, you do you.

Na wat wikken en wegen kozen we uiteindelijk voor de broodzak die we bij Zonder Meer hadden zien liggen van Nibble. Deze werden ontwikkeld door enkele studenten als eindwerk en gemaakt bij een lokale beschutte werkplaats. We hebben er 2 aangekocht en zijn er héél erg tevreden over. Doordat de binnenkant van polyester is (parachuttestof) blijft het brood langer vers dan in een gewone katoenen broodzak. En ok, polyester is niet recycleerbaar. Dus wat zorgde er dan voor dat we toch overstag gingen voor deze optie?

 • De polyesterlaag zorgt dat je brood toch zeker 2 dagen vers blijft.
 • Het werd ontwikkeld door studenten uit West-Vlaanderen, lokaler kan bijna niet.
 • Het werd gemaakt in een beschutte werkplaats hier in de buurt, dus local: dubbel check.
 • Ik kocht ze in een lokale winkel, waar ik met de fiets naar toe kan, dus er was geen milieubelastend transport nodig. Local: tripple check.
 • Je kan ze ook gebruiken om brood in te vriezen.
 • Het grote nadeel is natuurlijk dat de polyester aan de binnenkant nieuw is en niet gerecycleerd. Maar voor ons gaven de voordelen dan toch de doorslag. We weten wie het bedacht heeft, wie het gemaakt heeft en waaruit het gemaakt is. Die transparantie is voor ons een grote meerwaarde.

Een kleine voetnoot bij het hele broodzakken verhaal: paraffine is enkel giftig wanneer je het in grote hoeveelheden inneemt. Dus no worries ;).

2. Alternatieve verpakkingen “on the go”

Zowel op het werk, door de schoolgaande kindjes/jeugd of zelfs op uitstapjes kan er heel wat bespaard worden op verpakkingen. Hier zijn enkele voorbeelden hoe je dit op een eenvoudige manier kan implementeren in je dagelijkse routines.

Op het werk:

 • Thermos voor lekkere verse soep of koffie
 • Brooddoos of ga eens voor een lunch/salade in a jar
 • Drinkfles voor water
 • Koffietas (zo hoef je geen wegwerpbekertje te gebruiken bij het koffie apparaat)

Op school:

 • Doosje voor fruit/koekjes
 • Drinkfles met water
 • Brooddoos

Op uitstap:

Heb je kleine kindjes dan zijn de onderstaande twee essentials onmisbaar als je op uitstap gaat:

 • Vochtige doekjes voor zowel de billetjes, handjes en snoetjes. Hier kan je kiezen voor bijvoorbeeld Cheeky wipes. Dit zijn herbruikbare vochtige doekjes. En zijn dus afvalarm. Je hebt ook nog vochtige doekjes van bijvoorbeeld Natracare. Dat zijn de doekjes zoals we ze allemaal kennen uit de supermarkt, maar dan wel biologisch afbreekbaar. Deze kan je dus composteren. Kijk zeker eens op Kudzu om de opties te bekijken.
 • Er zijn ook wetbags op de (online) markt. Deze kunnen dienen voor je wasbare luiers in mee te nemen op uitstap, maar kunnen ook perfect dienst doen voor reservekledij.

Zaken die je hier echt kan vermijden zijn: aluminiumfolie, vershoudfolie, wegwerpbekertjes… Denk even na welke aanpassingen jullie kunnen doen en go for it!

3. No vershoudfolie for me, maar wat dan wel?

Vershoud- en aluminiumfolie zijn toch vaak gebruikte verpakkingen in onze huishoudens. Of dat was het toch in het onze. Snel even een bordje afdekken met een folie en hup, de koelkast in. Herkenbaar?

Je raadt het vast al dat ook hiervoor een fantastisch alternatief voor bestaat. Niet alleen kan je dit in de winkel vinden, je kan het zelfs zelf maken. Totally DIY en al.

Ik heb het over een bijenwasdoek. Dat is een katoenen doek die gedrenkt is in, jawel, bijenwas. Deze heeft zeker heel wat voordelen:

 • Zelfklevend. Geen ambetante folies meer die al samenkleven vooraleer die het bord gezien hebben, maar dan uiteindelijk beslissen niet aan het bord te kleven. Iedereen zal dit gevecht wel herkennen, denk ik. Door de warmte van je handen gaat de bijenwas een klein beetje smelten en bij afkoelen opnieuw goed kleven.
 • Isolerend
 • Ademt
 • Diepvriesproof
 • Kan afgewassen worden met koud – lauw water
 • Heeft een levensduur van ongeveer een jaar, daarna mag deze op de compost

Not everything is perfect. Deze doeken zijn niet geschikt voor:

 • Vaatwas/wasmachine
 • Rauw vlees in te verpakken
 • Warm voedsel mee af te dekken. Je moet het dus eerst wat laten afkoelen en dan pas afdekken met de bijenwasdoek.

4. De gouden tip

Wil je met je eigen potjes of verpakkingen naar de winkel gaan check dan eens de ‘Mij pak je niet in’ pagina op Facebook. Hier vind je héél wat winkels terug waar je welkom bent met je eigen verpakkingen. Ken je zelf nog een winkel in je buurt die nog niet op deze kaart staat? Surf dan eens naar www.mijpakjenietin.be en voeg de winkel toe. Spread the word!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *