JE EIGEN CAMPER BOUWEN, HET KAN! – TIPS & TRICKS DEEL 2

BED

Voor de inrichting hebben we gekozen voor een L-vormige bank die tot bed kan omgevormd worden. Zo benutten we de ruimte maximaal om te kunnen zitten bij slecht weer en hebben we ook voldoende bergruimte. Doordat wij een peuter mee hebben, hebben we dus heel wat materiaal die mee moet. Door deze vorm van bank kunnen we alles voldoende wegbergen.

Het bed werd gemaakt op de hoogte net boven de wielkast. Zo past er ook net een wasmand onder het bed. Ideaal om kleren in op te bergen.

We kochten tweede hands twee lattenbodems van 1m90 lang en van 70 cm breedte. We hebben dit zelf aangepast zodat de L-vorm vast staat en er een deel in en uit kan schuiven van bank naar bed.

De kussens hebben we zelf gemaakt. We kochten 3 moussen op maat van 15 cm dikte. De hoes heb ik samen met mijn mama gemaakt. We kochten een leuk stofje en konden dan de hoes ook op maat maken, want het achterste kussen heeft een beetje een rare vorm doordat er een afronding in zit.

DE ZIJWAND

Deze bestaat uit 2 kasten. Het bovenste kastje hebben we tweede hands gekocht en komt uit een oude caravan (leuk om een vintage toets te hebben in de camper.

Het onderste deel bestaat uit een uitklapbaar tafeltje. Deze kan je met een afzonderlijke stok uitklappen. De stok hebben wij met een haak aan de zijkant (kant van de achterdeur) bevestigd. Je klikt deze los en kan het onder het tafelblad zetten. Als het tafeltje ingeklapt is dan is er nog bergruimte achter het tafelblad. Wij werken vaak met dikke elastiek om alles wat op hun plaats te houden. Dus ook daar hebben we een elastiek bevestigd. Naast het tafelblad is er nog een extra bergruimte voorzien, die we open gelaten hebben, maar met een zigzag elastiek afwerkten. Hier kan je gemakkelijk wat gerief opbergen die je doorheen de elastiek kan duwen/trekken.

DE KEUKEN

Voor de keuken hebben we volgende indeling gemaakt: Aan de linkerkant hebben we een kast voorzien met schuifdeuren. Deze heeft ook een tussenwand voor het onderste deel zodat alles wat op zijn plaats blijft staan. Ook in deze kast hebben we hier en daar een elastiek voorzien om glazen en borden op hun plaats te houden. Het bovenste deel is een legplankje, ideaal om klein materiaal in kwijt te geraken. De schuifdeuren zijn er omwille van het feit dat het toilet er naast staat. In het midden hebben we dan de koelkast met daarboven een lade voor het bestek en dan aan de rechterzijde 2 kastjes boven elkaar. Het bovenste voor materiaal/eten, het onderste is vooral voor de gasfles die nodig is om het fornuis te doen werken.

Op het werkblad hebben we een mand vastgemaakt, wat wij vaak gebruiken om fruit en groenten in te leggen en soms ook brood. Alles kan daar blijven in liggen terwijl we rijden, waardoor we dit niet moeten opbergen. En rond het fornuis werden er blokjes op het werkblad bevestigd zodat dit mooi blijft staan. Voor de zekerheid hebben we ook nog een elastiek dat we er kunnen overdoen voor als we aan het rijden zijn.

ELEKTRICITEIT

We hebben 6 stopcontacten voorzien. 2 aan het keukenwerkblad, 2 aan het bed, 1 voor de koelkast en 1 onder de tafel. We vinden dit zeker voldoende qua aantal. Beter te veel dan te weinig!
Alles komt samen in een zekeringskastje (16 ampere). Wij hebben vaste draden gebruikt van 1.5 mm², dit hadden we nog liggen van onze verbouwingen thuis. Deze worden normaal gebruikt voor lichtkringen, vandaar de 16 ampere. Normaal wordt in campers, caravans, boten… soepele draden gebruikt, deze zijn minder gevoelig voor breuk, maar voor ons werken deze vaste draden perfect.

Als verlichting hebben we een led-strip bevestigd aan het plafond. Dit vinden we echt super, en zijn hier heel tevreden van!

De koelkast is via een relais verbonden met de startbatterij van de bus, zodat hij afslaat als de motor stopt.

Wil je nog meer informatie over het bouwen van je eigen camper? Lees dan ‘tips & tricks deel 1‘ en ‘tips & tricks deel 3‘.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *