ROADTRIP DOOR BELGIË: NAMEN

Plan je een trip in eigen land? Laat dan zeker de provincie Namen niet links liggen. Deze provincie heeft héél wat moois te bieden. Prachtige dorpjes, maar vooral waanzinnig mooie natuur. Stip alvast de volgende plekjes aan op je lijstje voor een volgende trip:

  • Jardin d’O de Nismes
  • Fondry des Chiens
  • Opgeblazen viaduct van Bohan

We slapen 2 nachten op een camping in Roisin. Daarna rijden we verder richting Nismes (Viroinval). Om te picknicken stoppen we bij het meer van Barbençon. Dit is heel dicht bij Lac de l’eau d’heure. Maar dit leek ons wat te toeristisch en toevallig kwamen we langs dit meertje waar er niemand was. Topontdekking en ideaal voor een picknickje. Onderweg hebben we het gevoel alleen op de wereld te zijn. Niemand voor of achter ons en dan plots duikt er een ruïne op tussen de bomen.

Blijkbaar was dit hier vroeger een munitiefabriek. Deze was in handen van Poudreries Réunies de Belgique (PRB), een Belgische munitiefabrikant. Het is een stukje van de niet zo rooskleurige geschiedenis van België. En super zot… deze is nog maar sinds 1990 gesloten wegens faillissement. Ik vind dat echt te gek voor woorden, want zo lang is dat nu ook weer niet geleden. Blijkbaar zou ook de grond hier enorm vervuild zijn. Wel gek dat ze dit hier gewoon laten verkommeren. Ik hoop dan maar dat de effecten van die vervuiling miniem blijven voor de omliggende natuur….

Jardin d’O de Nismes

We beslissen voor het eerst een nacht op een camperplek door te brengen. Onze zonnepanelen en watervoorraad zorgen voor nog meer vrijheid en dat we dus niet persé een camping nodig hebben. We staan op een parking langs het water, super gezellig en vlakbij een watermolen. Normaal kost dit ons €5, maar de betaalpalen werken niet, jammer voor hen en goed voor ons. Er is hier een super mooi kasteelpark, Jardin d’O de Nismes, met een hele mooie (water)speeltuin en heel wat kunstwerken, je kan er ook een bootje huren om mee te varen. Eens het dorpje wat leegloopt gaan we hiernaar toe. Zalige afsluiter van de dag!

Fondry des chiens

’s Morgens gaan we naar Fondry des chiens. Een bezienswaardigheid die op mijn lijstje stond en op 4 minuten rijden van de camperplek is. Je kan er ook te voet naar toe, want er is een bewegwijzerde wandeling van aan de kerk van Nismes. Deze is iets te lang voor ons om met Georges te doen, dus rijden we tot op de ‘parking’. Je rijdt door enkele velden en een heel erg hobbelige weg om er dan op uit te komen.

Deze plek is een goed bewaard geheim, want echt toeristisch aangelegd is deze niet. Er is plaats voor een auto of 8 en er staan een paar picknickbanken. Verder is er kans dat er een toeristentreintje langskomt, maar ’s morgens rijden die nog niet rond, ideaal dus.

We komen als eerste aan en zijn er helemaal alleen, wat de beleving een extra dimensie geeft. En voor de echte vanlifers onder ons, je kan daar zeker ook een nachtje wildkamperen. Georges is niet echt een ochtendmens en heeft zijn tijd nodig. Hij was dus mee in pyjama en toen we daar aankwamen wou hij eerst niet uitstappen. Ik besluit eerst op verkenning te gaan. En toen stond ik daar. Helemaal alleen. Mijn mond valt open van verbazing. Wat een waanzinnig stukje natuur is dit. En plots ben je zo klein en voel je de kracht van de natuur tot in het diepste van je vezels.

Ik loop terug en toon een foto aan Georges, dit overtuigd hem om toch ook eens uit te stappen. We volgen de verharde hoofdweg en komen na 2 minuten wandelen aan bij dit waanzinnige zinkgat. Maar amai, wat een extreem mooi stukje Ardennen is dit! Is dit echt België? Deze plek is geklasseerd als ‘van groot biologisch belang’ en is ontstaan doorheen duizenden jaren erosie door de regen. Dankzij de unieke samenstelling van de bodem is deze opmerkelijke kloof, van ongeveer 20m diep, kunnen ontstaan. Omdat ze de natuur ongerept willen laten, is niets afgezet. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, want het is zeker en vast te doen met kindjes.

Het is een ware streling voor het oog. Rotsen schieten als kolen uit de grond. Het is magisch om te zien. Voor de echte avonturiers onder ons is het hier een waar paradijs. Want je kan er afdalen en in de kloof ronddwalen, klimmen, ‘spelen’… Met kinderen is hier wel de nodige voorzichtigheid aangewezen natuurlijk. Je kan volledig rond de kloof wandelen, wat je unieke zichten biedt op deze rotsformaties en de omgeving. Ook de prachtige planten rondom en de kleurschakeringen maken er een waar schilderijtje van.

Wat een magische plek. Laat je verrassen en ga er zeker eens een keertje naartoe! Deze prachtige ‘speeltuin’ ligt op jullie te wachten!

Opgeblazen viaduct van Bohan

We verblijven op een camping in Bohan. Héél leuk zo langs het water (de Semois). We konden best wel wat afkoeling gebruiken. Wij vonden dit wel een perfecte plek als tussenstop.

De geschiedenis van het viaduct is wel wat triest. In 1935 reden hier de eerste trams over dit viaduct. Er werd een tunnel gemaakt en omdat de trams tot twee maal toe over de Semois moesten werden er twee viaducten gebouwd. Eentje in Bohan en eentje in Membre. Maar aan het begin van de tweede wereldoorlog werden beide viaducten vernield, omdat de Fransen schrik hadden voor een invasie van de Duitsers via deze weg. Lang hebben de viaducten hun diensten dus niet kunnen bewijzen. Ze werden nooit heropgebouwd.

Ik vond het best indrukwekkend om de restanten te zien. Al is deze regio best toeristisch. De omgeving zijn allemaal campings. Wij verbleven er één nachtje en in de ochtend ging ik te voet naar de brug. Houd er zeker ook rekening mee dat er geen parkeermogelijkheden zijn vlak bij de brug. In het centrum van Bohan is er parking en dan kan je te voet tot aan de restanten van het viaduct gaan.

Zelf deze belevenissen ervaren

Fondry des Chiens

Rue Orgeveau, Viroinval

Natuurpark Viroin-Hermeton

Zij bieden een wandeling aan van 4km die langs Fondry des Chiens gaat.

Toegang is gratis

Opgeblazen viaduct van Bohan

Rue de Mont les Champs, Bohan

Overnachtingen

Camping de Roisin

Camperplek Nismes

Camping Confort Bohan

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *