CIRCULAR MONDAY, NOT JUST A REGULAR MONDAY

Enkele jaren geleden kwam Black Friday overgewaaid van over de zee. Winkels gooien met kortingen, zodat de consumenten de economie op volle toeren doen draaien. Maar in 2017, in Zweden, werd witte maandag (White Monday) in het leven geroepen. 3 jaar later upgraden ze de naam naar Circular Monday.

White Monday – We hebben al Witte Donderdag, waarom nu ook een witte maandag? White Monday is de maandag voor Black Friday. Het is een dag waar iedereen aangespoord wordt om op deze dag de circulaire economie te promoten en in het daglicht te zetten. Gedurende 2020 werd White vervangen door Circular en zo is het vandaag de eerst keer onder de naam Circular Monday. Circular Monday: what’s in a name? Alle shop a holics in the house, wees gerust. Het gaat er namelijk over dat je wel mag consumeren, maar op een andere manier. Je mag zelfs zoveel consumeren als je maar wil, als er maar geen nieuwe grondstoffen nodig zijn om het te maken. Dat klinkt toch fantastisch, niet? Nog niet helemaal overtuigd? Hear me out.

3 voorbeelden van circulaire consumptie

1. Hergebruiken

Vooraleer je een aankoop doet, check dan eerst eens 2dehands, Facebook Marktplaats, Vinted… wedden dat ze het hebben? En voor een prijsje ;-).

2. Herstellen

Ik kan van geluk spreken dat ik met een hersteller in huis zit. Wat er hier ook stuk gaat, het wordt eerst door ons bekeken en indien mogelijk (wat meestal wel zo is) hersteld. Zit je echt met je handen in het haar? Kijk dan eens of er geen repair cafΓ© bij jou in de buurt georganiseerd wordt. Hier kan je langsgaan met je kapotte spullen om ze te laten herstellen door vrijwilligers.

Vind je ook dat alles veel sneller kapot gaat dan vroeger? En wil je het verschil maken? Teken dan de petitie op Repare & Share of meld je defect toestel op Testaankoop en ga de strijd aan tegen vroegtijdige veroudering van toestellen.

3. Huren/lenen

Er zijn zoveel spullen die je niet dagelijks gebruikt en dus kan uitlenen of lenen aan of van iemand. Hier zijn super veel mogelijkheden: een huis huren, deelauto, maar ook bijvoorbeeld een grasmachine delen samen met je buren, werkgereedschap… Zoek het niet te ver, want ook kleren kan je huren of lenen. Wij lenen onze jeansbroeken bijvoorbeeld bij Mud jeans. Check zeker eens hun website als je hiervoor interesse hebt. Of heb je vragen hierover, let me know, ik zal ze met veel plezier beantwoorden.

Had je graag nog wat meer info gehad over Circular Monday? Deze kan je hier terugvinden.

Benieuwd naar onze verhalen over duurzaam/zero waste leven? Neem dan eens een kijkje in mijn reisgids naar een groen(er) leven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *