15 TIPS OM DIGITALE VERVUILING TE BEPERKEN

Digitale wathu?! Digitale vervuiling. Dit omvat de impact van het gebruik van digitale technologieën op het milieu. Omdat dit niet zichtbaar is, is het moeilijk om je er iets bij voor te stellen en ook in te zien dat dit effectief bestaat. Maar ook al is het onzichtbaar, het is wel echt aanwezig in heel veel van onze dagelijkse activiteiten. Het opslaan en verzenden van e-mails, (snel) iets opzoeken op het internet, bestanden downloaden, een sms’je versturen… Het lijkt allemaal heel onschuldig, maar mispak je niet. De gevolgen voor onze planeet zijn enorm, het energieverbruik enerzijds en de vorming van broeikasgassen anderzijds. Vandaar ook de naam ‘digitale vervuiling‘.

Oké nu weten we dat het bestaat en wat het is, maar wat kunnen we er in godsnaam aan doen? Om jou op weg te helpen heb ik 15 eenvoudige, concrete tips op een rijtje gezet. Klaar? Hier komen ze!

Zoekmachines

1 zoekopdracht in Google produceert 7 gram CO2

Tips & tricks:

 1. Gebruik een zoekmachine die ecologisch geëngageerd is. Een voorbeeld hiervan is Ecosia. Hiermee plant je één boom per 45 zoekopdrachten. Je kan ook zien hoeveel bomen er reeds gepland werden door jouw internetgebruik.
 2. Gebruik specifieke trefwoorden en zoek doelgericht. Als je rechtstreeks naar de website surft, zorgt dit voor een uitstoot die vier keer kleiner is dan als je via een omweg ernaar toe surft. Doelgericht zoeken kan je via je geschiedenis of door favoriete webpagina’s aan te maken. En zorgt dus voor veel minder vervuiling.
 3. Sluit overbodige tabbladen.

E-mails

1 e-mail produceert 10 gram CO2

Tips & tricks:

 1. Verwijder 30 e-mails en bespaar hiermee het verbruik van een gloeilamp dat 24 uur brandt. Maak daarom de prullenbak en de spamfolder leeg en sorteer je mailbox.
 2. Beperk het aantal bijlagen in je e-mails.
 3. Schrijf je uit voor de nieuwsbrieven die je toch niet leest. Het zijn er veel meer dan je zelf zou denken. 80% van de e-mails blijft ongeopend! Een onnodige bron van digitale vervuiling.
 4. Denk aan de grootte van de bestanden die je doorstuurt: gebruik gecomprimeerde bestanden, afbeeldingen en pdf’s.
 5. Vermijd het in kopie zetten van mensen die weinig of niets te maken hebben met het onderwerp van je e-mail.
 6. Beperk het verzenden van e-mails. Wist je dat er 10 miljard e-mails per uur verzonden worden? Say what!?? Bereken hier maar eens de CO2 uitstoot van!

Circulaire economie

Elk jaar wordt er 60 miljoen ton digitale apparaten afgedankt

Tips & tricks:

 1. Alles start natuurlijk bij de aankoop van deze apparaten (laptops, tablets, smartphones…). Laat je niet verleiden tot de aankoop van het laatste nieuwe toestel. Als je de levensduur van je apparaten verlengt, help je zo om minder te vervuilen.
 2. Bewaar je oude toestellen niet: het zijn waardevolle recycleerbare materialen. Er zitten interessante grondstoffen in, maar ook andere materialen die gevaarlijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Deze hebben een aparte behandeling nodig.
 3. Als ze niet hersteld kunnen worden breng ze dan naar de voorziene inzamelpunten.

In mijn blog van Circular Monday kan je hier nog héél wat tips terugvinden over het (laten) herstellen van je toestellen.

Energie

Een laptop verbruikt tot 5 keer meer energie dan een tablet

Tips & tricks:

 1. Schakel alles uit als je het internet niet gebruikt. Jouw modem gewoon laten aan staan heeft geen enkel nut. Als je computer, telefoonlader en andere elektronische apparaten voortdurend aangesloten zijn, dan blijven ze verder elektriciteit verbruiken.
 2. Bekijk minder video’s online op je smartphone. Deze verslinden echt energie. 1 uur een video bekijken komt overeen met het energieverbruik van een koelkast gedurende een heel jaar. Hunk?!!
 3. Verwijder alle app’s en software die je niet gebruikt op je smartphone of computer.

Je ziet, zelfs met kleine aanpassingen kunnen we helpen om de impact van digitale apparaten op het milieu in te dijken. Digitale vervuiling is iets waar we allemaal voor verantwoordelijk zijn, laat ons er dan ook samen iets aan doen. Nog niet overtuigd? Check dan eens welke invloed deze gewoontes hebben op je elektriciteitsfactuur. Het is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

De digitalisering heeft ons leven op bepaalde vlakken gemakkelijker gemaakt. En dit is zeker geen pleidooi om weer volledig analoog te gaan leven, maar ik zou het al héél leuk vinden moest je bovenstaande tips toepassen. Het is niet omdat het onzichtbaar is, dat het daarom niet bestaat. Let’s act!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *